Zdravlje

Savjeti za preduzetnike: 18 načina da odmah poboljšate vaše zdravlje

Preduzetnici se često susreću sa problemima koji nisu vezani za posao . U mnogim slučajevima su problemi vezani za prekomjerno sjedenje i lošu ishranu. Dugi radni dani, manjak sna i nezdrava ishrana narušavaju zdravlje, ali i poslovanje.

Izvor: incomediary.com

Novo istraživanje je pokazalo da je manjak kretanja štetan koliko i cigare… Nije ni čudo što je nekim preduzetnicima zdravlje loše uprkos zdravoj ishrani. 

Preduzetnici misle da zdravlje opravdano žrtvuju kako bi kasnije dobro živjeli. 

Međutim, kako bi unaprijedili vašu produktivnost nije potrebno da ugrožavate zdravlje. Važno je da shvatite da tijelo želi da svaki unutrašnji proces funkcioniše u harmoniji. 

Kada se to dogodi naša energija, mentalna jasnoća i kreativne sposobnosti funkcionišu na višem nivou.

Studije su pokazale da su uspješni preduzetnici zdraviji od mnogih drugih ljudi. Oni imaju tendenciju da jedu više voća, povrća, da više vježbaju i da budu samoodgovorni.  

Evo šta još čine…

1. Provedite jedan sat u prirodi, svakodnevno

Tomas Džerferson je radio svaki dan, ali je takođe sat vremena dnevno provodio u prirodi. Natjerajte se da izađete na svjež vazduh. Ako niste u mogućnosti da odete u park prošetajte oko zgrade par puta. 

2. Poboljšajte ishranu

Kako bi postali najzdravija i najjača verzija sebe treba da unosite nutritivno uravnotežene obroke sa prirodnim sastojcima. Ovi obroci treba da se sastoje od lokalnih i organskih namirnica, ljekovitih bilja i začina. 

3. Poboljšajte način na koji se hranite

Ako želite da održite zdravu težinu i visok nivo energije veoma je bitno da razvijete zdrave navike u ishrani. Temeljno žvaćite hranu i ne pijte ništa u roku od sat vremena nakon jela jer to utiče na varenje. 

4. Popravite držanje

Kako trenutno sjedite? Da li su vam obje noge na zemlji? Da li vam je kičma ispravljena? 

Kada ispravite držanje dozvolićete vašim grudima da se širom otvore, te ćete olakšati napetost tako što će zrak lakše cirkulisati vašim tijelom. Kada duboko dišete aktivirate vaš parasimpatički nervni sistem koji smanjuje nivo hormona stresa. 

5. Otvorite prozor

Kvalitet vazduha ima ogroman uticaj na zdravlje.  Preduzetnici mnogo vremena provode ispred računara. Prema istraživanju najlakši način da ostvarite uravnoteženu mikrofloru crijeva  je da otvorite prozor. 

6. Držite se rasporeda za spavanje

Odlazite u krevet i budite se svaki dan u isto vrijeme kako bi podesili svoj unutrašnju sat. Spavajte minimalno 8, ali ne više od 9 sati i probudite se u isto vrijeme svaki dan. Spavajte u potpunom mraku kako bi što brže zaspali i dobro se odmorili.

7. Počnite dan šetnjom

Neka vam bude prioritet da ujutru prije posla prošetate. Ovo će vas pripremiti za posao, pomoći će vam da spavate i snizite nivo stresa.

8. Odmorite se i krenite dalje

Dugoročno sjedenje je povezano sa gojaznošću, metaboličkim sindromom, visokim pritiskom, visokim nivoom šećera u krvi i viškom tjelesne masti. Šetnja proizvodi endorfine koji se brzo pretvaraju u osjećaj sreće i euforije.

9. Vikendom otiđite na odmor

Iako radite sami za sebe, odmor vikednom treba da vam bude prioritet. Ali to ne znači da morate da odmarate čitav vikend. Otiđite na kratki odmor na plažu ili u šumu. 

10. Sastanak na otvorenom

Preduzetnici često odlaze na sastanke. Sljedeći put kada krenete na sastanak nađite se u prirodi i prošetajte. Većina ljudi cijeni ovaj osvježavajući pristup sastancima. Sastanak tokom kojeg šetate smanjuje napetost i pomaže da razgovor opuštenije teče. 

11. Ne ručajte za vašim stolom

Niste toliko zauzeti da pauzu morate provesti za vašim stolom. Uzmite pauzu za ručak, i sjetite se da vam je tastatura prljavija od toaleta. 

12. Pijte mnogo vode

Neka vam voda postane primarno piće, pad vode u tijelu od 2% primjetno utiče na proces razmišljanja i pamćenja.  

13. Masaža

Masažna terapija se koristi nekoliko stotina godina kao alternativna medicina i način da se promoviše zdravlje. Nedjeljna mazaža pomaže vam da se opustite, bolje spavate i čini vaše mišiće zdravijim.

14. Ne trošite vrijeme  

Vremenski ograničite odgovaranje na mailove i provjeravanje društvenih mreža. Na ovaj način će vaši pratioci na društvenim mrežama znati kada da očekuju vašu objavu, a vi ćete imati mnogo više vremena za bitnije stvari. 

15. Vježbajte

Kada stalno radite vaša efikasnost se smanjuje. Mozak vam postane iscrpljen i nauči da razmišlja na isključivo jedan način, tako da niste produktivni kao kada vam je cijelo tijelo u formi. 

Pravite kratke, ali česte pauze i iskoristite ih da napravite nekoliko jednostavnih vježbi. Vježbe i šetnja su idealni načini da se pobrinete za vaše zdravlje, ali i da bolje poslujete. 

Radite 33 minute, odmorite 10…

16. Priredite sami sebi izazov 

Kada krenete negdje, parkirajte malo dalje i krenite težim putem, uz brdo ili stepenice. Ovo stimuliše mišiće, povećava krvni protok i sagorijeva kalorije. 

17. Pronađite odgovornog partnera 

Kako ne biste odustali od vježbanja ili zdravog načina života pronađite partnera koji će vas motivisati, a koji je u sličnoj situaciji kao i vi.

18. Budite društveni u pravom životu

Zdrav odnos prema zajednici je podjednako važan za vaše zdravlje kao i vježbanje. Kada dan podijelite na rad, druženje i vježbanje vaše razmišljanje će se promijeniti na bolje. 

Zapamtite, najuspješniji preduzetnici kombinuju dobro zdravlje i  dobar posao!

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog