Zdravlje

Vakcinacijom do "kolektivnog imuniteta"

Obuhvat potpuno vakcinisane djece u BiH iznosi 68 odsto, a njegovim povećanjem smanjila bi se ne samo mogućnost oboljevanja nego uopšte širanja virusa koji su uzročnici određenih bolesti.

izvor: Srna

Prema riječima imunologa iz BiH i regiona koji su učestvovali na radionici o imunizaciji, održanoj u organizaciji UNICEF-a BiH ovog vikenda u Konjicu, iako sadašnje generacije ne pamte određena virusna oboljenja, to ne znači da je njihov uzročnik nestao i da se ne mogu ponovo pojaviti. 

"BiH je okarakterisana kao područje visokog rizika od unosa i prenošenja polio virusa koji izaziva dječiju paralizu, a da bi se prepoznala važnost imunizacije i u ovom i u drugim slučajevima jedno od rješenja jeste bolje informisanje i edukacija i roditelja i zdravstvenih radnika", rekla je šef službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH Jelena Ravlija. 

Ona je naglasila da uprkos antivakcinalnim kampanjama, medicinske studije i praksa pokazuju da je rizik od oboljenja veći nego rizik od same vakcine kojom se štiti od tog oboljenja. 

Ravlija je dodala da je programima vakcinacije i u Republici Srpskoj i Federaciji BiH predviđeno da djeca od rođenja do 18. godine prime vakcine protiv tuberkuloze, hepatitisa, difterije, morbila, rubeole, pertusisa, tetanusa, pertitisa, dječije paralize i hemofilusa influence B. 

"Dobro je poštovati raspored vakcina jer su tempirani u vrijeme kada organizam daje najbolji odgovor, a ukoliko iz bilo kojeg razloga dijete u bilo kojoj dobi nije primilo preporučene vakcine neophodno se javiti najbližem pedijatru koji će napraviti sljedeći raspored vakcina“, istakla je Ravlija. " 

Ona je naglasila da je kvalitet vakcina koje se koriste u BiH apsolutno siguran, efikasan i u skladu sa svjetskim standardima. 

Imunolog Zoran Radovanović rekao je da antivakcinalisti na Balkanu ne pripadaju akademskoj zajednici, a da su njihovi motivi različiti – od psiholoških poremećaja, želje za publicitetom, do zarade. 

"To su pojedinci koji vrše uticaj na javno mnjenje koji u ovom dijelu Evrope još nema karakter organizovanog pokreta", rekao je Radovanović i dodao da antivakcinalisti zahvaljujući internetu i novim medijima brzo šire informacije, a da tradicionalno zdravstvo pokušava da izađe na kraj sa tim. 

Prema podacima UNICEF-a u BiH, zahvaljujući vakcinama, svake godine u svijetu budu spaseni životi dva do tri miliona djece, a nove vakcine, napredne tehnologije i inovativne strategije pomažu da se zaštiti još više djece. 

Prema njihovim navodima, imunizacija predstavlja jedan od najefikasnijih izuma u oblasti javnog zdravlja. 

Imunizacija u BiH je obavezna, a za roditelje koji ne omoguće vakcinaciju za svoju djecu predviđene su novčane kazne od 100 do 2.000 KM u Federaciji BiH i od 1.000 do 5.000 u Republici Srpskoj. 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog