Banja Luka

Banjaluka 2034.: Više parkova, bolje grijanje i čist vazduh

Grad na Vrbasu do 2034. godine postaće urbana sredina koja će imati više parkova, hidroelektranu - toplanu, izmještene industrijske zone iz centra, ali i gasovod "Južni tok", rekli su predstavnici Gradske uprave na jučerašnjoj primopredaji Prostornog plana.

izvor: Nezavisne

Radojka Nožica, rukovodilac radnog tima za izradu Prostornog plana, izjavila je da se Banjaluka širi najviše ka sjevernom i zapadnom dijelu, a manje prema jugu.
 
"Banjaluka se manje širi prema južnom dijelu, a to su naselja Srpske toplice i Karanovac, dok se više širi prema urbanim naseljima. Ovim planom će se izmjestiti industrijske zone iz centra grada, ali i početi s izradom hidroelektrane - toplane, koja će proizvoditi struju i na taj način grijati grad, sa postojećom infrastrukturom. Moram da naglasim da će i 'Gas Srpske' imati projekat za gasovod 'Južni tok' koji će prolaziti kroz Banjaluku", kazala je Nožica.
 
Predstavnici kompanije "Projekat" i Instituta za građevinarstvo, koji su zaslužni za izradu plana, uručili su ga Miri Sofilj, načelnici Odjeljenja za prostorno uređenje.
 
"Prostorni plan je stupio na snagu 12. aprila 2014, a važi do 12. aprila 2034. godine. On planira životnu sredinu i omogućeno je da putem njega vidimo kako bi investitori mogli da ulažu u naš grad, te da će to i dalje biti grad zelenila", kazala je Sofiljeva.
 
Prostorno planiranje je zamišljeno do 2034. godine, a ukupna vrijednost ovog projekta iznosila je 795.000 KM.
 
Miroslav Vujatović, direktor kompanije "Projekat", rekao je da je ovo jedan od najboljih strateških dokumenata razvoja grada Banjaluke.
 
"Moram da naglasim da smo imali dobru saradnju sa građanima, koji su davali svoje sugestije i prijedloge", naglasio je on.
 
Zelenilo i naselja
 
Radojka Nožica, rukovodilac radnog tima za izradu Prostornog plana, izjavila je da će Banjaluka ostati grad zelenila i imaće više parkova.
 
"Postojeći parkovi su stacionirani u samom centru grada, a mi smatramo da treba da imamo još više parkova u ostalim naseljima, koje ćemo rasporediti", kazala je ona.
 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog