Banja Luka

Odmor Banjalučanima znači - avantura

Brojni stanovnici Banjaluke su sve spremniji i da isprobaju alternativne destinacije za odmor. Sve popularnije planinarenje, rafting, vožnja kajaka, seoski turizam.

izvor: novosti.rs

Odlazak na more i dalje je za većinu građana Republike Srpske, pa tako i Banjaluke, sinonim za godišnji odmor. Ali, trend ljetovanja na nekoj od obala Jadrana, Grčkoj ili Turskoj dobio je ozbiljnu konkurenciju u sve popularnijem seoskom, a naročito avanturističkom turizmu.

Ovaj drugi vid odmora je u posljednjih nekoliko godina, prema podacima Turističke organzacije Republike Srpske, u samom vrhu. Pritom, da bi uživali u prirodnim ljepotama, oni koji se odluče da ovako provedu slobodno vrijeme ne moraju predaleko da putuju.

- Najatraktivnije destinacije za avanturistički turizam su tokovi Vrbasa i Tare, planinska područja Kozare, Zelengore, Maglića, naročito Nacionalnog parka Sutjeska, Jahorine, Ozrena... - ističu u TORS.

U ovoj organizaciji kažu da rafting, paraglajding, hajkinga (pješačenje u prirodi), vožnja kajaka, „osvajanje“ kanjona, planinarenje, postaju prepoznatljivi turistički proizvodi na mapi regiona i šire.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, domaći turisti najčešće posjećuju mjesta koja imaju takozvane atraktivne faktore - naročito kulturno-istorijske, a pravi mamac za turiste su i rijeke, jezera, banje...

- Banjski turizam godinama bilježi najveći broj dolazaka i noćenja. Po broju gostiju, raznovrsnosti i kvalitetu ponude izdvajamo zdravstveno-turistički centar Banja Vrućica, koji je jedan od vodećih zdravstvenih, velnes i kongresnih centara u regionu. Ponuda vjerskog turizma RS je takođe bogata, gdje se svakako akcenat stavlja na Istočnu Hercegovinu, tačnije Trebinje i obilazak srednjovjekovnih manastira ovoga kraja (Tvrdoš, Dobrićevo, Duži, Petropavlov manastir i Hercegovačku Gračanicu). Posljednjih godina je veoma značajna i eko-etno ponuda Republike Srpske. Najatraktivnije destinacije ovog tipa svakako su Etno-selo „Stanišići“ kod Bijeljine, „Kotromanić“ kod Doboja, ali i sve seoska domaćinstva u opštinama Novi Grad, Kozarska Dubica, Šipovo, Mrkonjić Grad - navode u TORS.

Iz banjalučke turističke agencije „Unis/Turs“ ističu da su, Banjalučanima, kada je riječ o odlasku na more, i dalje najatraktivnija Grčka. A u posljednje vrijeme raste i interesovanje za Dubai, gdje je kupanje u jeku i tokom kod nas hladnijih mjeseci. Turistički radnici naovde da je broj rezervacija u odnosu na prošlu godinu u blagom porastu.


ANKETA: GDJE NAJČEŠĆE LjETUJETE, GDJE ĆETE OVE GODINE?

Dragan Grbić (23), student:

- Uglavnom ljetujem u Budvi, a bio sam, nekoliko puta, i na Ohridu. Najljepši su mi, ipak, provodi u Budvi, koja ima odlične noćne klubove i kafiće, jer su mi dobar provod i bogat noćni život važan vid godišnjeg odmora. U septembru idem za Istanbul.

Danijel Dujaković (29), profesor fizičkog vaspitanja:

- Biram uglavnom Hrvatsku i Crnu Goru, kao i lokalne destinacije. Hrvatska je bliža ali skuplja. Ali, sada je Grčka jeftina, a prelijepa tako da nije isključeno da se ove godine okupam i na Egejskom moru. Za 100 evra možete lijepo da se odmorite u predsezoni, a za nešto više i u jeku sezone.

Bojan Šolaja (30), direktor Međunarodnog pres centra:

- Što sam stariji, sve sam privrženiji seoskom turizmu i obilaženju atraktivnih lokacija u RS. Većina preferira odlazak na more, pa nisu ni svjesni kakvim prirodnim bogatsvima raspolažemo. Nisam još bio u Andrićgradu, posjetiću i Trebinje, a namjeravam da obiđem i izvor Bune kod Blagaja.

Slobodanka Golić (43), trgovac:

- Na sreću, živimo u zaista lijepom okruženju prepunom prirodnih bogatstava pa ne moramo da idemo predaleko da bismo se lijepo odmorili. Od prašume Perućice na istoku Srpske pa do Krupe na Vrbasu zaista ima prelijepih destinacija za ljetovanje. Ukoliko se odlučimo da ipak odemo na kupanje, biramo Crnu Goru.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog