Tema nedelje

E cigarete - zablude i pitanja

„E-cigarete štetnije od običnih“, „zabranjena upotreba e-cigareta na javnim prostorima“, „e-cigarete nisu opasne po zdravlje“- samo su neki od naslova koji su posljednjih nekoliko mjeseci objavljeni u štampanim medijima i na internet portalima. U moru reklama, komentara, tekstova i studija na temu e-cigareta teško je formirati bilo kakvo mišljenje o njima.

autor: Sara Slijepčević

Mišljenja građana, korisnika, pa i stručnjaka razlikuju se od pojedinca do pojedinca i od jedne do druge analize.

„Bez jasnih pokazatelja o štetnosti ili koristi nekog proizvoda teško je izgraditi jasne i dugoročne stavove. Osvrćući se na informacije koje su trenutno dostupne u literaturi, te činjenicu da je pušenje bolest zavisnosti, upotreba e-cigarete može pomoći pušačima da „prebrode“ nikotinske krize kada se nalaze na javnim mjestima gdje je pušenje zabranjeno i da na taj način, smanje izloženost nepušača duvanskom dimu,“ smatra Stela Stojisavljević, ljekar u Službi za socijalnu medicinu u Zavodu za javno zdravstvo.

Na Internet stranici www.e-cigarete.net opisuju elektronske cigarete kao iste ili slične običnim cigaretama, ali bez štetnih sastojaka kao što su katran, ugljen-monoksid i sl. U njima ima samo nikotin, propilen glikol i određena aroma.

“Kako je tajna uživanja u pušenju upravo u nikotinu, e-cigarete vam omogućuju da se osjećate bolje, izgledate mlađe, budete zdraviji, imate više energije, viši imunitet, nemate simptome koji nastaju zbog pušenja, a i dalje uživate u ritualu pušenja. Kad pušite e-cigaretu udišete paru obogaćenu nikotinom. Dim koji izdišete je u biti para, koja se brzo izgubi u zraku i nije štetna za okolinu, a ni za Vas,” navedeno je na ovoj stranici.

Zavodljive reklame prikazuju elektronske cigarete kao zdrave, te izostavljaju negativno dejstvo nikotina. Ipak, da bi se stvorila para obogaćena nikotinom, dodaje se propilen-glikol, otrovna supstanca koja zapravo čini do 90 odsto sadržaja e-cigarete.

„Svakodnevne marketinške poruke kojma se promoviše upotreba e-cigereta svakako utiče na porast popularnosti ovog proizvoda. Posebno je značajno napomenuti da se u marketinškim porukama e-cigareta promoviše kao pomoć pri odvikavanju od pušenja iako još ne postoje naučno dokazani pokazatelji koji to potvrđuju“, objašnjava Stela Stojisavljević.

Ona dalje kaže da su informacije koje postoje o toksičnosti e-cigareta i štetnim posljedicama po zdravlje ograničene s obzirom na relativno kratko vrijeme otkako se e-cigarete masovnije koriste. Tačno je da postoje preliminarni pokazatelji da je toksičnost e-cigareta manja od toksičnosti koje prouzrokuje pušenje tradicionalnih cigareta, ali da ona i dalje postoji.

Ipak, s obzirom da se upotrebom e-cigareta u organizam i dalje unosi nikotin, supstanca koja je odgovorna za nastanak zavisnosti, Stojisavljević smatra da e-cigarete teško mogu dovesti do prestanka pušenja tradicionalnih cigareta, odnosno da je veća vjerovatnoća da će se nakon kratkog eksperimentisanja sa e-cigaretama većina pušača vratiti tradicionalnim duvanskim proizvodima.

Ona dodaje da nema dovoljno podataka o uticaju e-cigareta na zdravlje mladih ljudi, a da postoje zvanični podaci o porastu upotrebe ovih cigareta kod osoba mlađih od 18 godina. To svakako ne vodi odvikavanju od pušenje već lakšem razvoju ovisnosti o nikotinu u kasnijem životnom dobu.

U Republici Srpskoj upotreba e-cigareta nije regulisana zakonom, što znači da se e-cigareta može slobodno prodavati, odnosno koristiti, kažu u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Ni u razvijenijim zemljama od Bosne i Hercegovine, poput Velike Britanije, uvoz e-cigareta nije zabranjen i slabo je kontrolisan. Međutim, uvođenje regulacije e-cigareta je neophodno kako bi se osigurao garantovani standard.

 Ne može se zanemariti činjenica da nikotin jako brzo stvara zavisnost, te je to jedan od razloga zabrane upotrebe ovih cigareta na javnim prostorima Australije, Brazila, Kanade, Finske, Paname, Izraela, Meksika, Singapura, u New Yorku (SAD) i Oregonu (SAD), dok je u Bostonu (SAD) zabranjena upotreba i u radnom prostoru.

Zakoni koji regulišu korišćenje i prodaju trenutno variraju i predmet su rasprave u mnogim zemljama.

U Minesoti je u 2013. bilo 74 slučajeva trovanja e-cigaretama i nikotinom, a 29 se odnosilo na decu do dve godine, koja su e-cigarete i e-tečnost uzela misleći da se radi o slatkišima i žvakaćim gumama. Pojedina istraživanja pokazuju da je  e-tečnost mnogo opasnija od duvana, jer se apsorbuje mnogo brže, čak i u razblaženoj formi.

Nedavno je Evropska komisija objavila direktivu da elektronska cigareta nije medicinsko sredstvo za odvikavanje od pušenja. Propisana je maksimalna količina nikotina, ali je zabranjeno njihovo reklamiranje kao i ostalih duvanskih proizvoda.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog