Banja Luka

Obilježen Dan pobjede nad fašizmom u Banjaluci

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je srpski narod dao veliki doprinos u borbi protiv fašizma i onome što Evropa danas slavi, a da Srpska kao izraz slobodarskih težnji nastavlja slobodarsku tradiciju svog naroda.

izvor: Srna

"Važno je da danas gradimo Republiku Srpsku, da ona bude dobro mjesto za život svih, bez obzira na naciju i vjeru i da nam je Republika Srpska bezbjedna i mirna", rekao je Dodik danas u Banjaluci na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom. 

On je naglasio da je nepravda što su Srbi, koji su dali najveći doprinos u narodnooslobodilačkim ratovima, zbog iluzije zvane Jugoslavija danas na neki način kažnjeni tako što su rasuti u više država. 

"Srpski narod u cjelini je unio svoja istorijska i civilizacijska dostignuća da bi stvorio dvije Jugoslavije. One očigledno nisu bile održive, jer nisu bile željene od drugih naroda koji su željeli afirmaciju i oslobađanje, a Jugoslaviju vidjele kao prelazni period za jačanje svojih nacionalnih identiteta i stvaranja nacionalnih država", rekao je Dodik. 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je značajno obilježavati istorijski važne datume, kao što je i 9. maj, jer je riječ o pobjedi civilizacijskih vrijednosti nad zlom i svim onim što je prijetilo uništenju mnogih slobodarskih naroda. 

"Drago mi je što smo imali sjajni dio prošlosti u kojem smo dali svoj doprinos izgradnji slobodarske, slobodne i moderne Evrope. To se ne smije zaboraviti", naglasila je Cvijanovićeva i istakla da će narod na ovim prostorima ostati posvećen njegovanju takvih vrijednosti. 

Ona je navela da je fašizam poražen, iako postoji problem da se određene devijacije ili neko novo ili modifikovano zlo oživi ili nastavi da živi. 

"Uloga čovječanstva i svih nas koji obavljamo važne funkcije i naroda u cjelini jeste da se ukaže na to da su to zla kojima se ne smiju otvarati nikakava vrata i da se oni moraju uništavati i u najmanjim oblicim", kaže Cvijanovićeva. 

Predsjednik SUBNOR-a Srpske Blagoja Gajić rekao je da dostignuća ratne partizanske generacije u borbi protiv fašizma treba da ostanu primjer nepokolebljive hrabrosti, samopožrtvovanja i patriotske odanosti svojoj zemlji i narodu. 

"Pobjedom nad tuđinom nesta rata i zla u čemu narodi Jugoslavije i saveznička vojska dadoše nesumnjiv doprinos. Pamtimo uz ponos da je 9. maj veliki datum za čovječanstvo", istakao je Gajić. 

Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom položeni su vijenci na spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca u Banjaluci. 

Vijence su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, delegacija Vlade Republike Srpske predvođena premijerom Željkom Cvijanović, delegacija Narodne skupštine, te izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske. 

Na spomenik žrtvama fašizma vijence su položili i predstvanici SUBNOR-a, organizacije logoraša Drugog svjetskog rata, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, Trećeg /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, Unije studentata Republike Srpske, Boračke organizacije, Republičke organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civila i Saveza logoraša Srpske, predstavnici ruske i Ambasade Srbije u BiH, Ruskog kulturnog centra u Banjaluci i drugi. 

Nakon polaganja vijenaca na Trgu palih boraca, povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, upriličen je prigodan kulturni program. 



Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog