Banja Luka

Ništa od kružnog toka na bulevaru

Kružni tok, koji je ove godine trebalo da bude izgrađen na raskrsnici ulica Kralja Petra Prvog Karađorđevića, Tržničke i Bulevara cara Dušana, čime bi bila smanjena gužva i povećana bezbjednost pješaka, zbog promjene Regulacionog plana ipak će ostati samo pusti san.

izvor: Nezavisne 

Ove navode potvrdio je Zoran Novaković, načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja.

"Ove godine neće biti napravljena raskrsnica, jer smo u potpunosti izmijenili Regulacioni plan i odustali smo od kružnog toka. Javnost ćemo obavijestiti ukoliko bude promjena u narednom periodu", kazao je on.

Drago Vurdelja, predsjednik mjesne zajednice Bulevar, rekao je da je prvobitni plan izgradnje kružnog toka bio idealan, te da bi se vozači, ali i pješaci, obradovali da je Gradska uprava donijela ovakvo rješenje.

"Iz Gradske uprave su nam najavili da će biti rekonstrukcija navedene ulice, u kojoj je trebalo napraviti kružni tok. Žao mi je što nisu imali razumijevanja, jer je trebalo da dobijemo kružni tok zbog ugroženosti pješaka, ali i prevelikih gužvi u vrijeme gradske špice", dodao je on.

Vurdelja je naglasio da se prije postavljanja semafora na ovoj raskrsnici nalazilo ostrvo, koje je podsjećalo na kružni tok.

"To je bilo jedno produženo ostrvo, koje je razdvajalo saobraćajnice i bio je mali kružni tok i funkcionisalo je po principu kružnog toka, ali je bilo nuslovno i zato su ga ukinuli. Kada bi bio napravljen kružni tok bilo bi manje gužvi i imali bismo veću propusnost saobraćaja, jer su velike kolone u popodnevnim i jutarnjim časovima", kazao je on.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja, rekao je da je kružni tok bitan najviše zbog pješaka, ali i učesnika u saobraćaju, jer bi se smanjila gužva i povećala bezbjednost.

Pješačka ostrva najveći problem  

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja, istakao je da najveći problem predstavljaju pješačka ostrva.

"Ova ostrva su malena i nerijetko ljudi moraju da prelaze preko crvenog svjetla kako bi se stvorilo prostora na istima. Ukoliko nema novca za novi kružni tok, neka barem obnove ova ostrva, kako bi pješaci mogli bezbjedno da čekaju zeleno svjetlo", naglasio je Jaćimović.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog