Banja Luka

U Banjaluci proglašeno vanredno stanje

Na sjednici gradskog štaba jutros je u Banjaluci proglašeno vanredno stanje.

izvor: Srna  

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, koji je prisustvovao zasjedanju gradskog Štab za vanredne situacije, rekao je da su onesposobljeni, odnosno odnesen most kod Vitaminke, pješački most u Priječanima, stari most u Karanovcu, što je dovelo i do prekida snabdijevanja vodom i strujom zbog instalacija koje su išle preko starog mosta u Karanovcu. 

"Trenutno je pažnja fokusirana, osim na poplavljena područja, na gradski most na Rebrovcu zbog visokog vodostaja na tom prostoru", rekao je Radojičić na konferenciji za novinare. 

On je istakao da je potrebno da se oni građani koji su u okolini ili u zoni Rebrovačkog mosta upozore da preduzmu preventivne mjere. 

"Bilo bi dobro da se, za svaki slučaj, sa donjih etaža premjeste stvari i preduzmu preventivne mjere, te da se prate stanje i upozorenja na tom području", rekao je Radojičić, ističući da je riječ o užoj gradskoj zoni. 

On je rekao da situacija poplava i elementarnih nepogoda i u okolnim opštinama Kotor Varoš, Čelinac i Laktaši, te da je mnogo putnih pravaca u prekidu i da je nemoguće drumskim saobraćajem pristupiti mnogim naseljenim područjima i dijelovima gradova i opština, čak ni čamcem na pojedinim mjestima.

"Na području grada dio oko 8.500 ljudi je bez električne energije, zato što se tamo gdje je došlo do poplave moralo isključiti napajanje električnom energijom", rekao je Radojičić. 

On je rekao da će "Elektrokrajina" i dalje pratiti stanje gdje god bude ugrožen sistem napajanja. Radojičić je rekao da je na najvećem dijelu gradskog područja snabdijevanje strujom uredno, kao i snabdijevanje vodom. 

"Prioritet u ovom momentu je odbrana od daljeg nadolaženja i probijanja vode, a tamo gdje je došlo do poplava i izlijevanja u toku jutra organizovaće se pristup ljudima koji su ostali, sa dostavom hrane, vode i pomoći stanovništvu", rekao je Radojičić. 

On je rekao da se u Banjaluci bilježi istorijski vodostaj rijeke Vrbas i pritoka. 

"Ovo je situacija koju do sada nismo imali prilike ni pročitati da je zabilježena, a prema meteorološkim prognozama kiša i dalje pada i imamo i dalje problem sa porastom vodostajem rijeka na području Krajine, koje je juče bilo manje pogođeno od vodotoka rijeke Bosne i Drine", rekao je Radojičić. 

On je rekao da bi danas na području krajiških opština u slivu rijeke Vrbas situacija mogla dalje da eskalira.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog