Zdravlje

Internet uništava mentalno zdravlje djece

Djeca koja mnogo vremena provode za računarom, rizikuju razvijanje raznih mentalnih problema, poput depresije, osjećaja usamljenosti i anksioznosti.

izvor: B92

Britansko Ministarstvo zdravlja ističe da postoji jasna veza između pretjeranog korišćenja interneta i društvenih mreža i niskog samopouzdanja. 

Osobe koje provode više od četiri sata dnevno gledajući u ekran, naročito su podložne mentalnim bolestima, stoji u izvještaju ministarstva. 

Otkrića raspiruju debatu o zdravstvenim rizicima društvenih mreža i igara, pošto su kompanije, poput Fejsbuka, na udaru kritika zbog slabe kontrole provjere starosti budućih korisnika. 

Da biste se pridružili Fejsbuku, treba da imate 13 i više godina, ali i mlađa djeca ostavljanjem lažnih podataka otvaraju naloge. 

"Djeca koja provode više vremena za računarom, gledajući televiziju ili igrajući video igre pokazuju viši nivo emocionalne uznemirenosti, anksioznosti i depresije", stoji u izvještaju. 

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da je čak 750.000 tinejdžera depresivno i da nema "razloga za život". 

Izvještaj je proslijeđen Odboru za zdravstvo britanskog parlamenta, koji je naručio istraživanje mentalnog zdravlja mladih u Engleskoj.

Komentari
Blog