Banja Luka

Banja Luka

Dijelovi grada odsječeni, prohodno prema Gradišci

Kiša koja je neprestano padala cijele noći donijela je i prve, ali do sada i najveće nevolje Banjaluci i Banjalučanima.

izvor: Blic.rs

Zbog vodostaja Vrbasa i njegovih pritoka koji nije zabilježen u istoriji Banjaluke, Česma i Priječani su potpuno odsječeni, 9.600 ljudi je bez struje i vode, a više od 1.000 objekata ugroženo.

Štab za vanredne situacije, na čijem je čelu gradonačelnik, jutros je proglasio vanrednu situaciju.

Osim Česme i Priječana, poplavljeni su dijelovi naselja Krupa na Vrbasu, Karanovac, Desna Novoselija, Srpske Toplice, Vrbanja, Lazarevo, Glamočani, Derviši, Priječani, Šušnjari, Zalužani i Kumsale i Borik. Nabujali Vrbas odneo je stari most u Karanovcu, viseći most kod „Vitaminke“, pješačke mostove u Priječanima i Zalužanima, i viseći most u Rekavicama. Rebrovački most zatvoren je za saobraćaj a najvjerovatnije će biti i most u Karanovcu.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović kaže da su se građani i pripadnici Civilne zaštite u Česmi čitavu noć borili sa vodom, ali da su nabujali Vrbas i Vrbanja prešli preko nasipa.

- Most u Klašnicama od jutros je zatvoren za saobraćaj, pa su Česma i Priječani potpuno odsječeni. Čamcima ne možemo preko Vrbasa, pa ćemo uz pomoć vojske i helikoptera evakuisati najugroženije mještane – rekao je Gavranović. On je dodao da se u Krminama jedna porodica nalazi na krovu kuće i čeka evakuaciju. Civilna zaštita je saopštila da je potrebna hitna evakuacija 200 kuća kod "Vitaminke" i 200 kuća u Lazarevu kod Perduvovog groblja.

Predsednik NSRS Igor Radojičić rekao je da je situacija kod Rebrovačkog mosta ozbiljna i apelovao na građane koji žive u blizini da stvari sa nižih etaža presele na više.

U Banjaluku se može ući i izaći samo autoputem prema Gradišci i iz pravca Prijedora, dok su putni pravci prema Čelincu, Kotor Varoši, Kneževu i Laktašima zatvoreni.

Grad nikada nije zadesila ovakva poplava, kažu u Hidrometeorološkom zavodu RS.

- Najviši vodostaj Vrbasa zabilježen je 1996. godine kada je dostigao 687 metara. Sada vodimo da ima 750 metara ali sigurno je viši, jer ne možemo prići mjernim stanicama – kažu u Zavodu. Dežurni sinoptičar rekao je da će kiša padati i danas i sutra, dok će se u nedjelju vrijeme stabilizovati.

Mještani Trna i Zalužana, na granici Banjaluke i Laktaša, od rane zore se bore sa poplavom.

-Mama nas je probudila oko šest ujutru i rekla nam da moramo bježati iz kuće. Brat se vratio po ključ, koji smo zaboravili i sad ga nema. Ponio je mobilni, ali ga ne možemo čuti, jer su veze u prekidu – priča uplakana Romana Preradović (12). Slađana Preradović je sa djecom Romanom i Stefanom (17), pokušala da se sa komšijinim automobilom odveze kod rođaka na sigurno, ali je saobraćaj, zbog poplave na putu, obustavljen, pa su krenuli pješice ka Laktašima.

Dok su mještani Trna nemoćno posmatrali kako voda plavi njihove kuće, vlasnici malih trgovina su pokušavali da od poplave spasu robu, a jedan sedamdesetogodišnji bolesni starac, je uzalud pokušavao da dozove svoje ukućane.

- Evo moje kuće, opkoljena je vodom, vidim je, ali moji u ovoj gužvi ne mogu da vide mene. Vratio sam se sa hemoterapije i stigao do ove raskrsnice starog puta i autoputa, dalje se ne može. Od telefona nikakva korist, ne znam ni šta ću ni kud ću – žali se deda.

Nikola Milojević (39), zaposlen u jednoj pekari u Trnu, priča da su pekari, u dva sata poslije ponoći, ostavili posao i počeli iznositi brašno i inventar na sprat.
- Od posla nema ništa, peć je ostala u vodi, a i mi smo jedva izvukli žive glave. Gazio sam vodu skoro do vrata da bih se dokopao autoputa – kaže Nikola.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog