Zdravlje

Šta treba znati o higijeni i pripremi hrane poslije poplavnog talasa

Pored neposredne opasnosti od poplave, ugroženi su i zdravlje i bezbjednost poslije poplavnog talasa. Sljedeće mjere opreza treba strogo primjenjivati.

izvor: lovesensa.rs

Temeljno oprati ruke poslije svakog čišćenja, i uvijek prije jela ili prije pripreme hrane.

Nakon kontakta sa zagađenom vodom ili zemljištem, okupati se ili istuširati, i, očistiti eventualne rane, odjeću i lične stvari.

Ukoliko postoje zalihe pijaće vode ne upotrebljavati dok se voda predhodno ne prokuva u trajanju od 15 minuta ili hlorisati na adekvatan način uz stručnu podršku.

Ukoliko se vodosnabdijevanje vrši iz individualnih vodnih objekata (bunari, lokalni vodovodi, škole sa individualnim vodosnabdijevanjem), gdje je prisutno zamućenje vode takvu vodu ne upotrebljavati za piće i pripremu namirnica do saniranja i potvrde da je voda higijenski ispravna.

Za saniranje indivividualnog vodnog objekta zatražiti stručnu pomoć u institutima i zavodima za javno zdravlje.

Ukoliko se vodosnabdijevanje vrši iz individualnih vodnih objekata (bunari, lokalni vodovodi, škole sa individualnim vodosnabdijevanjem) gdje nisu prisutne vidljive promene vode (boja, ukus i miris) preporuka je da se voda dezinfikuje uz stručnu pomoć ili savjet instituta i zavoda za javno zdravlje.

Sve namirnice koje su bile u kontaktu sa vodom iz poplavnog talasa (poplavljeni frižideri, zamrzivači, ostave) ni u kom slučaju ne koristiti za ishranu.

Preduzeti dodatne mjere predostrožnosti pri pripremi namirnica što podrazumijeva temeljnu termičku obradu hranljivih namirnica životinjskog porijekla (meso, jaja, mlijeko), a voće i povrće koje se koristi u sirovom obliku oprati u mlakoj vodi, očistiti, ponovo oprati i termiči obraditi.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog