Zdravlje

Ne uzimati lijekove koji su bili u kontaktu s vodom

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske apeluje da građani u područjima koja su bila ili su i dalje izložena poplavama ne uzimaju lijekove koji su bili u kontaktu sa vodom.

izvor: Srna

Iz Ministarstva pojašnjavaju da osim toga što postoji mogućnost mikrobiološke kontaminacije, djelovanje  lijekova više nije garantovana.

"U opštinama i gradovima u kojima se voda povukla i u kojima nije došlo do plavljenja apoteka, građani kojima su potrebni lijekovi, posebno hronični bolesnici, trebaju se obratiti u dom zdravlja, gdje će im lijekovi biti propisani na recept, s kojim će ih moći podići u apoteci", saopšteno je iz resornog ministarstva.

U ovom slučaju, jedinice lokalne samouprave dužne su i trebaju, da u dogovoru sa apotekama sa područja opština, obezbijede dostupnost lijekova.

"U opštinama Doboj i Šamac, gdje su apoteke poplavljene, građani treba da se jave u izmještene ambulante domova zdravlja, koje u ovom trenutku pružaju zdravstvenu zaštitu i gdje se vrši kontinuirna isporuka lijekova neophodnih kako za rad domova zdravlja, tako i za hroničnu terapiju pacijentima“, navedeno je saopštenju.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog