Zdravlje

Evo zašto komarci izbjegavaju neke ljude

Ukoliko se ne radujete letu previše isključivo zbog toga što tada postajete lak plijen za komarce, dok vam se čini kao da su pojedine osobe imune na njih i mogu nesmetano da uživaju u lijepom vremenu na otvorenom, u pravu ste – zaista postoje srećkovići koji nisu privlačni komarcima.

izvor: B92

Međutim, to nije zato što krv jedne osobe ima bolji ukus kada su komarci u pitanju – tačnije, nije samo to u pitanju. 

Mikrobiolog Rob Najt objašnjava da bakterije ili mikrobi na našoj koži stvaraju različite hemikalije, od kojih su neke privlačnije komarcima. 

Trilion mikroba koji žive na koži predstavljaju samo mali procenat od 100 triliona bakterija koje žive u i na tijelu, ali imaju jako važnu ulogu u regulisanju mirisa tijela. Bez tih bakterija ljudski znoj ne bi imao miris. 

Međutim, te bakterije se u velikoj mjeri razlikuju od čovjeka do čovjeka. Najt je objasnio da, dok dijelimo 99.9 odsto DNK sa drugim ljudima, većina nas dijeli svega 10 odsto mikroba. 

Kako bi pokazali kako određena vrsta mikroba na koži privlači komarce, istraživači su tražili od 48 odraslih muškaraca da se na 2 dana odreknu alkohola, bijelog luka, začinjene hrane i tuširanja. Oni su naredna 24 časa morali da nose najlonske čarape kako bi napravili kolekciju njihovih mikroba na koži.

Naučnici su potom uz pomoć staklenih perli, kojima su trljali stopala, pokupili miris muškaraca kao mamac za komarce. 

Devet od 48 muškaraca bilo je izuzetno privlačno komacrcima dok je miris 7 dobrovoljaca bio potpuno neinteresantan. Grupa „izuzetno privlačnih“ volontera imala je 2.62 puta veću koncentraciju jednog uobičajenog mikroba i skoro 3.11 puta veću koncentraciju još jednog uobičajenog mikroba u poređenju sa „neprivlačnom“ grupom. 

Neprivlačna grupa imala je znatno raznovrsniju koloniju bakterija na svjoj koži. 

Istraživači smatraju da je moguće da miris pojedinih osoba funkcioniše kao prirodno sredstvo za odbijanje komaraca.

Komentari
Blog