Mundijal 2014

Brazilci se nadaju uspješnom svjetskom prvenstvu

Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu počinje danas, a navijači iz čitavog svijeta počeli su da pristižu u zemlju, poslije višegodišnjih priprema koje su bile obilježene kašnjenjima u izgradnji objekata i protestima.

Prvu utakmicu igraće domaćin Brazil i reprezentacija Hrvatske na novoizgrađenom stadionu u Sao Paulu. 

Navijači širom svijeta doživljaju Brazil kao duhovni dom fudbala, ali je entuzijazam među Brazilcima pomućen. Mnogi su ljuti zbog toga što je država potrošila 11,3 milijardi dolara na pripreme za Svjetsko prvenstvo u vrijeme kada su osnovne socijalne usluge loše finansirane. 

Velike ulične demonstracije potresale su zemlju prošle godine, ali su u posljednje vrijeme utihnule. Zvaničnici očekuju da će nekoliko stotina ljudi pokušati da blokiraju saobraćaj na putu ka stadionu gdje se večeras igra prva utakmica. 

Brazilci kažu da će se nacija ujediniti čim takmičenje krene, a naročito ako domaći tim počne da pobjeđuje na putu ka rekordnoj šestoj tituli svjetskog prvaka. 

Predsjednik Dilma Rusef odbacuje kritke povodom velikih troškova, kašnjenja u gradnji stadiona i pripremi aerodroma. Ona obećava da će Brazil prirediti veliku zabavu na terenu i van stadiona u narednih mjesec dana. 

Najviše se strahuje od štrajkova i velikih uličnih demonstracija, a zabrinutost izaziva i stanje novog stadiona u Sao Paulu. 

Ovaj objekat koštao je 525 miliona dolara, oko 150 miliona dolara više nego što je bilo planirano, a večerašnja utakmica biće mu prva sa punim kapacitetom. To će biti izazov za logistiku, a predstavlja i kršenje uobičajenog protokola Svjetske fudbalske odrganizacije. 

Protesti su planirani u 12 gradova domaćina, uključujući 24-časovni štrajk pojedinih službi na aerodromu u Rio de Žaneiru. Prijetnja štrajkom u metrou u Sao Paulu je umanjena. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog