Mundijal 2014

Grupa H: Belgija, Rusija, Alžir, Južna Koreja

Došlo je vrijeme da Belgija ima generaciju fudbalera koje će se moći uporediti sa generacijom slavnih Šifa, Van Himsta, Kulemansa, Pfafa...

piše: Srđan Šekara

"Crveni đavoli" mogu biti iznenađenje samo iz razloga što ih dugo nije bilo nigdje. Kad se uzme u obzir kompletan roster ove ekipe, kao i njihove godine, dolazi se do zaključka da ova reprezentacija ima najperspektivnije igrače.


Sa klupe ih predvodi Mark Vilmots, koji osjeća igru, zna sa koliko kvalitetno tehnički igračim araspolaže, i na osnovu ovoga primjenjuje adekvatnu taktiku.

Azar,Mertens, De Brujn i Miralas su u potpunosti tehničko-taktički obučeni igrači, sa loptom mogu da urade bukvalno sve-naročito prvopomenuti. Njihove lopte, pasove i dubinska proigravanja čekaće "neukrotivi” Romelu Lukaku.

"Obezbjeđenje" ovom navalnom redu, činiće Aksel Vitsel i Maruan Felaini. Ništa slabije im alternative nisu ni Čadli i Musa Dembele.

Odbrana bi trebalo da bude "granitna". Najperspektivniji evropski golman Tibo Kurtoa je viđen "kec", sa ništa slabijom zamjenom u vidu Liverpulovog Minjolea.

Kompani i Vermalen su stoperski tandem, a za bokove su zaduženi, lijevo Vertongen,i desno Van der Bore.

Imaju grupu koja bi trebalo da im "leži", s obzirom na način kako te ekipe igraju –a sve će zauzeti defanzivan stav spram Belgijanaca.

Samo neupućeni će se iznenaditi ako ovu ekipu vide u polufinalu.

Rusija


Zadnji je čas da ova generacija uradi nešto više na nekom šampionatu. Osnovna snaga im je selektor Kapelo. Vidjećemo da li je Kapelo tu da odradi basnoslovni ugovor, ili ima i želje za uspjehom.

Svi igrači dolaze iz ruskog prvenstva. Dilema koga staviti na gol biće riješena tek kada počne utakmica sa Korejom-Lodigin ili Akinfejev. Desni bek je Kozlov iz moskovskog Dinama, lijevi Dimitrij Kombarov iz Spartaka. Dvojac stopera dolazi iz CSKA-Ignjaševič i Berezutski.

Na sredini terena glavnu riječ će voditi Alan Džagoev-najtalentovaniji igrač. Leđa će mu "čuvati" Denisov i Fejzulin. Prvi napadač je Zenitov Keržakov, kome će sa krilnih pozicija pomagati Šatov i Žirkov.

Kapeko se odrekao dosadašnjih zvijezda Pavljučenka iz Lokomotive, Pogrebnjaka iz Redinga i Aršavina iz Zenita. Zbog toga je naišao na žestoke kritike ruske javnosti.

Ali, s obzirom šta je reprezentacija postizala kada u pomenuti igrali u njoj, čini se da izostavljanje nije greška, iz više razloga - od nediscipline do nezainteresovanosti.

Uostalom, to što ruski mediji kritikuju Kapelov izbor - sugeriše da je selektor u pravu, u prvom redu jer nije zadovoljio lobiranje za pojedine igrače da budu pozvani.

Alžir


"Pustinjske lisice" nisu nikada imale bolju ekipu. Glavni igrači igraju u renomiranim evropskim klubovima. Čvrsti su, disciplinovani i riješeni da daju sve od sebe da prođu u drugi krug...

Na golu je Zamemuš iz lokalnog USM Alžira. Tandem centralnih bekova čine Međani iz Valensijena i Bugera i Lekuije. Spoljni igrači su izuzetno probojni uz aut liniju. Lijevu stranu će pokrivati Napolijev Gulam, a desnu Remsov Mandi.

Lasen iz Hetafea i Taider iz milanskog Intera biće spona posljednje linije tima i navale.

Kreatori igre su Jebda iz Udinezea, Slimani iz lisabonskog Sportinga i Valensijin Fegouli.

Uz Fegoulija, za navalni red konkurisaće Bentaleb iz Totenhema i Sudani iz zagrebačkog Dinama.

Vahid Halilhodžić ih vodi odlično, i kroz pripremni period.

Nikome neće biti lak zalogaj-naprotiv.

Republika Koreja


Frapantna atmosfera, koja je bila 2002. na prvenstvu u Koreji i Japanu, nosila je ovu reprezentaciju do uspjeha, koje niko ozbiljan nije mogao da predvidi. Uz niz "sudijskih" grešaka, par solidnih igrača, Južna Koreja je stigla do polufinala.

Ova reprezentacija u Brazilu teško da ima šta da traži. Ekipa nema neke fudbalere, od kojih bi bilo koji protivnik trebao da strijepi. Taktika ove ekipe će biti bjesomučno trčanje po terenu, ne bi li se slučajno otvorila neka prilika za kontru.

Igrači koje vrijedi pomenuti su: lijevi bek Jung iz KPR, Hong iz Augsburga, Sung Park iz Majnca-svi iz odbrane.

Prvo ime na sredini je Son iz Leverkuzena, a uz njega na sredini, tu su Ki iz Sanderlenda, Kim iz Kardifa i Dži iz Augsburga.

Ču Jung Park iz Votforda i Keunho Li biće zaduženi za postizanje pogodaka.

Imaju promil šanse da se nađu u drugom krugu...

Raspored i satnica utakmica u grupi H:

17. jun 2014. 18:00

Stadion Mineirao

Belo Horizonte   Belgija-Alžir

 

17. jun 2014. 00:00

Arena Pantanal

Kuijaba     Rusija-J.Koreja

 

22. jun 2014. 18:00

Marakana-Mario Filjo

Rio de Ženeiro  Belgija-Rusija

 

22. jun 2014. 21:00

Stadion Beira Rio

Porto Alegre   J.Koreja-Alžir

 

26. jun 2014. 22:00

Arena Korintijans

Sao Paulo    J.Koreja-Belgija

 

26. jun 2014. 22:00

Arena Baikada

Koritiba     Alžir-Rusija

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog