Zdravlje

Zbogom plombama, ovo je novi način liječenja karijesa

Stručnjaci “Kings” koledža u Londonu razvili su novu bezbolnu metodu liječenja, koja omogućava samostalno obnavljanje zuba, bez bušenja i injekcija.

Karijes se obično odstranjuje stomatološkom bušilicom, nakon čega se šupljina ispunjava materijalima poput amalgama ili kompozitne smole.

Nova metoda, nazvana Električna ubrzana i poboljšana remineralizacija (Electrically Accelerated and Enhanced Remineralisation (EAER), ubrzava prirodno kretanje kalcijuma i fosfatnih minerala kako bi što prije stigli do oštećenog zuba.

Postupak, koji se sastoji iz dvije faze, priprema oštećeno područje zubne gleđi, a zatim koristi električnu struju male snage da usmjeri minerale do tog mjesta.

Naučnici očekuju da će tehnika biti spremna za korišćenje u roku od tri godine.

Ne samo da je naš uređaj prijatniji za pacijenta i bolji za zube, već se očekuje da će, u najgorem slučaju, biti podjednako ekonomičan kao aktuelne metode liječenja. Osim što suzbija karijes, naš uređaj može da se koristi i za izbjeljivanje zuba - objašnjava profesor Najdžel Pits sa Instituta za stomatologiju na “Kings” koledžu.

U svrhu komercijalizacije istraživanja osnovana je kompanija “Reminova”, sa sjedištem u Pertu (Škotska), koja trenutno traga za privatnim investitorima koji će finansirati razvoj EAER.

Izvor:Blic
 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li Novak Đoković treba da se vakciniše da bi nastupao na turnirima gdje je uslov da teniseri budu vakcinisani?

Rezultati ankete
Blog