Zdravlje

Opasan pretjeran unos kofeina

Dvije kafe, energetsko piće i čokolada - znak su da ste pretjerali s unosom kofeina. Istraživanje američkog Univerziteta Bafalo pokazuje da je ta psihoaktivna supstanca posebno štetna po adolescente.

Posebno bi trebalo da se zabrinu dječaci i njihovi roditelji, ističu stručnjaci. Kažu da se kod dječaka veoma brzo povećava puls i javlja tahikardija.

"Povećava se sistolni pritisak, a djevojčice reaguju nesanicom. Smatra se da ova razlika nastaje zbog hormonske strukture muškog i ženskog organizma", objašnjava pedijatar Snežana Tomić.

Sedamdeset odsto djece u svijetu redovno slatkišima, kakaom i čajem unosi kofein. Zbog toga mnoga djeca imaju problema sa snom. U Srbiji svaki peti adolescent pati od nesanice.

"Kada su u pitanju adolescenti tu su promjene izraženije. Farmakološki efekti su izraženiji - povećanje budnosti, uticaj na intelektualne funkcije, izazivanje anksioznosti - to je nešto što može biti drastičnije kod mladih jer je osjetljiviji nervni sistem", upozorava specijalista kliničke farmakologije Janko Samardžić.

Kada konzumira proizvode sa kofeinom, čovjek osjeća sitost, brže misli. Stručnjaci ističu i da je to trenutno dejstvo kofeina zavodljivo, pogotovo kada čovjek ne mora da se osloni samo na sopstvene snage.

"Očekuje se da spoljašnja supstanca kao nekakva hemijska štaka nešto postigne. I očekuju se bolji rezultati sa manje napora. To nije dobra poruka za sazrijevanje", kaže psihijatar Nevena Čalovska Hercog.

Roditelji najčešće dozvoljavaju djetetu da popije limenku gaziranog pića, ali teško da će sa njim podijeliti šoljicu kafe. Međutim, to je isto.

Do pubertetskih dana izblijedi upozorenje da od kafe raste rep, ali se gomilaju proizvodi sa kofeinom. Zato bi roditelji morali na to pažljivo da računaju i savjetuju djecu.

Više od 300 miligrama kofeina dnevno je štetno. Zato je potrebno čitati sastav na ambalaži proizvoda.

izvor. RTS

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog