Zanimljivosti

Borges: “Fudbal je popularan jer je glupost popularna”

Argentinski književni klasik Jorge Luis Borges nikako nije volio fudbal, čiju je popularnost objasnio izjavom da je “i glupost popularna”. The New Republic podsjeća zbog čega je Borges fudbal smatrao 'estetski gledano ružnim' te dijelom masovne kulture koju je prezirao.

Prema legendi, Jorge Luis Borges (1899. – 1986.) toliko nije volio fudbal da je predavanje studentima namjerno zakazao u terminu prve utakmice Argentine na Svjetskom prvenstvu u fudbalu 1978. godine. Prema Borgesu, “fudbal je jedan od najvećih zločina Engleske”, igra koja je “popularna zato što je i glupost popularna” te obilježena “idejom nadmoći koja mu se gadi”.

Slavni pisac naročito nije volio fudbalske navijače koje je smatrao razularenom masom s fašističkim tendencijama, a kod najvažnije sporedne igre na svijetu smetao ga je i izraženi nacionalizam koji prati prvenstva.

Borges se fudbalom pozabavio i u svojoj priči 'Esse Est Percipi' (otprilike 'Postojati je biti viđen'), u kojoj se opisuje fantastična verzija Argentine u kojoj je popularni sport postao spektakl, odglumljena igra za TV prenos. Borges tako piše da se stadioni raspadaju od zapuštenosti te da je posljednji fudbalski susret u Argentini odigran još 1937., ali da fanatični obožavaoci ništa od toga ne primjećuju, podsjeća u svojem osvrtu na odnos Borgesa prema fudbalu časopis The New Republic.

izvor: tportal.hr

Komentari
Twitter
Anketa

Да ли ћете искористити туристички ваучер?

Rezultati ankete
Blog