Zanimljivosti

Kako novac upravlja našim željama

Mnogi od nas odgojeni su u nekoj vrsti prezira prema novcu, ali danas kada živimo u kapitalizmu, moramo da priznamo da je novac veoma važan u životu.

Njegova moć je u tome što nam, ako ga imamo dovoljno, omogućava da zadovoljimo neke naše potrebe i želje. Novac ne može da nam omogući ispunjenje svih želja, ali može mnogih. Za novac možemo da kupimo sat, ali ne i vrijeme, možemo da kupimo knjigu, ali ne i znanje, lijek, ali ne i zdravlje… Ipak, mnogo toga možemo da kupimo. Kada ispunimo želje osjetimo zadovoljstvo i sreću. U tome je moć novca. 

Što neko ima više novca, može da ispuni više svojih želja. Sa rastom finansijske moći pojedinca raste i njegovo iskušenje da potroši taj novac. Ako osoba ne kontroliše svoje želje, tada će relativno brzo da ostane bez novca: ne postoji ta količina novca koju nije moguće brzo potrošiti. Zato je upravljanje novcem, odnosno upravljanje ličnim finansijama moguće samo ako je osoba savladala jednu od osnovnih životnih vještina – vještinu upravljanja željama. 

Najbolji primjer za važnost upravljanja željama su upravo ljudi koji tu sposobnost nemaju. Oni su po pravilu u finansijskim problemima, uvijek u „minusu” na bankovnom računu bez obzira koliko novca zarade. Kada ga imaju tada ih on, metaforično rečeno, „svrbi” tako da stalno razmišljaju na šta će da ga potroše. Šmire se tek kada ga potroše, jer znaju da do sljedeće plate ili honorara ne mogu više ništa da kupe. Kada nemaju novac, nemaju ni želju, ali kada ga imaju, snažno žele i ne smiruju se sve dok opet ne ostanu bez novca. 

Vještina upravljanja željama – kako podnijeti osujećenost želje, a kada uživati u njenom ostvarenju – uči se u djetinjstvu. Malo dijete ima želje, ali nema i moć da ih ispuni. U tome zavisi od svojih roditelja. I zato dijete, kada vidi nešto što mu se sviđa, od roditelja traži da mu ispune želju, da mu nešto kupe. Reakcija roditelja je presudna za učenje djeteta kako sa svojim željama. 

Oni roditelji koji moraju da ispune svaku želju svog djeteta, nikada ga neće naučiti da obuzda svoje želje. Posljedica će biti da kada ono odraste, neće moći sebe da kontroliše. Slično je i sa zanemarenim djetetom ili djetetom iz veoma siromašne porodice koje zbog neimaštine nije ni bilo u prilici da samo osujećuje sopstvene želje. Da bi neko dijete naučilo da upravlja svojim željama potrebno mu je iskustvo da može da ostvari ono što želi, ali da na kraju to ipak ne učini. Kontrolu svojih želja najbolje nauče ona djeca koju roditelji uče skromnosti i štedljivosti. Njihova buduća finansijska sudbina će biti najbolja.

Djeca moraju da imaju džeparac da bi naučila da upravljaju vlastitim novcem i željama. Od toga kako tada štede i troše, zavisiće njihova finansijska budućnost, a u tome je presudan stav roditelja.

izvor: Politika.rs

Komentari
Twitter
Anketa

Да ли ћете искористити туристички ваучер?

Rezultati ankete
Blog