Mundijal 2014

Trikolori očekivano prošli, Nigerija pokazala zube

Reprezentacija Francuske plasirala se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Brazilu pošto je pobijedila ekipu Nigerije.

Nigerija je tako propustila priliku napraviti istorijski uspjeh i plasira se prvi put u četvrtfinale svjetskog šampionata. 

Prva prava prilika na meču desila se u 19. minutu, kada je greškom francuskih igrača lopta došla do Muse, koji je bio u prilici da s lijeve strane šestanesterca uputi idealan centaršut, ispred gola je loptu dočekao Emenike i postigao je go, ali je pomoćni sudija odlično reagovao i dosudio ofsajd. 

Dovoljna je, međutim, činjenica da su Nigerijci priprijetili Francuzima. 

Nisu "trikolori" ostali dužni, pa su ubrzo i oni "pokazali zube". 

Valbuena je centrirao s lijeve strane, tačno ispred gola lopta je doletjela do Pobge, koji je bio u stopostotnoj šansi, uputio je odličan šut, ali tačno u golmana nigerijske reprezentacije, koji je uspio "ukrotiti" snažan udarac Francuza. 

Pred kraj prvog poluvremena Nigerija je provela akciju preko Debušija, koji je šutirao prema golu Francuza, golman "trikolora" je odbranio, lopta se odbila do Mosesa, koji je igrao rukom. 

Na pauzu se otišlo bez golova. Nigerije je pružila snažan otpor favoriziranim Francuzima i uspjela je sačuvati mrežu. 

U drugom poluvremenu sudija je dodijelio žuti karton Matuidiju zbog faula, a Onazi je zbog povrede skočnog zgloba morao napustiti teren u 55. minutu. 

U 62. minutu Dešamp je odlučio s terena izvesti Oliveijea Žirua, koji se nije proslavio dobrom igrom u ovom meču. 

Najveća prijetnja za Lorisa u drugom dijelu meča desila se u 63. minuti kada je Odemvinge uputio opasan šut ka golu, ali je francuski vratar dobro reagirao. 

Ne baš pretjerano zanimljivo drugo poluvrijeme, učinio je dinamičnim Karim Benzema. Odigrao je dupli pas sa Grizmanom, šutirao je, ne baš najbolje, iz blizine, lopta se odbila od golmana, ponovo udarila u Benzemu i otišla u pravcu gola, ali ju je s linije izbio reprezentativac Nigerije. 

U 77. minutu, za samo 30 sekundi Francuzi su imali dvije odlične prilike da povedu. Najprije je Benzema ispalio "projektil", reprezentativac Nigerije je izbio loptu, koja se odbila do Kabajea, a on je pogodio stativu. 

Uslijedila je još jedna prijetnja Benzeme, na centaršut suigrača bio je najviši u skoku, ali je golman odbranio. 

Francuska je konačno došla do vođstva u 79. minuti. Valbuena je izveo korner, golman je zakačio rukom loptu, koja je došla do Pola Pogbe i on ju je glavom zabio u mrežu Nigerije. 

Na 2:0 povisio je Josef Jobo, kapiten Nigerije, autogolom u prvom minutu sudijske nadoknade. Valbuena je još jednom bio asistenst, centrirao je i iako je najprije izgledalo da je Grizman ubacio loptu u gol, usporeni snimak je pokazao da je Jobo, ipak zatresao mrežu svog tima i tako zapečatio pobjedu "trikolora".

piše: Srđan Šekara

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog