Mundijal 2014

I Alžir igra odličan fudbal, ali opet Nijemci idu dalje

Alžirci su fenomenalno parirali favorizovanim "pancerima". Može se slobodno reći da su dominirali većim dijelom prvog poluvremena.

Vezni red "pustinjskih lisica" lako je presijecao napade Nijemaca i razvijao opasne kontre i polukontre. 

Alžir je prvu priliku propustio u devetom minutu. Gulam je sa svoje polovine poslao pas dugačak 50-ak metara, Slimani pobjegao Mustafiju po lijevoj strani, ali je golman Neuer istrčao izvan šesnaest metara i klizećim startom otklonio opasnost! 

To nije opametilo Nijemce, koji su imali mnogo problema u organizaciji napada i zaustavljanju isturenog trilinga Alžira - Slimanija, Tajdera i Sudanija. 

Švajnštajger je prvi zaprijetio iz redova njemačke selekcije. Zagrijao je dlanove golmana Mbolija sa oko 25 metara u 14. minuti. 

U istom minutu, Feguli je u "slalomu" nanizao dvojicu Nijemaca, ali je bio sebičan. Šutirao je iz mrtvog ugla sa sedam-osam metara, iako je Sudani čekao povratni pas na rubu peterca. 

Alžircima je opravdano poništen gol zbog ofsajda u 17. minutu, da bi 60 sekundi kasnije, Sudani iza leđa Mustafija uposlio Gulama. Desni vanjski Alžira je gađao dalji ugao i šutirao tik pored gola! Najbolja šansa za Afrikance! 

Ponovo je Nojer, u 28. minutu, morao klizećim startom spasavati svoj ​​gol! Mertesaker je indisponiran primio loptu, ona mu je pobjegla, ali Feguli nije uspio je se dokopa prije čuvara mreže "pancera". 

Međutim, Nijemci su Nijemci. Ni iz čega - šansa i po! Kros je u 41. minutu raspalio sa 20-ak metara, MbolI paradom odbio loptu ravno na nogu Gecea, a potom panterskim refleksom obranio zicer! 

Početak drugog poluvremena donio je dosta vatre. Mustafi je u 49. minutu glavom sjajno gađao desni ugao Mbolijevog gola, ali je golman Alžira još jednom bio briljantan. 

Minut kasnije, Nojerovu nesmotrenost prilikom koje je ispustio loptu Alžirci nisu iskoristili, a onda je uslijedila kontra Nijemaca, u kojoj je Gulam intervenisao kao posljednji igrač odbrane ispred Širlea i spasio pogodak! 

Lam je lukavo gađao desne rašlje u 55. minuti s preko 20 metara, ali je Mboli "poletio" kroz vazduh i vrhovima prstiju skrenuo loptu u korner. 

Kakav osjećaj za igru ima Nojer! Još jednim istrčavanjem, u 71. minutu, prekinuo je kontru "lisica". Ovaj put glavom, ne klizećim. 

S obzirom da su Nijemci zagospodarili terenom u drugom dijelu igre, Alžir je prvu priliku imao tek u 75. minuti kad je Feguli šutirao iz okreta i iz prve s 17-18 metara iskosa, Nojer je bio na "krivoj" nozi, ali ostalo je 0:0. Uslijedile su još dvije opasne akcije Afrikanaca, čisto da se Nijemci skroz ne opuste u obrani. 

Miller je potom napravio dar-mar po desnoj strani, uputio povratni pas ka Švajnštajgeru, koji je šutirao glavom za uzdahe pristalica Njemačke u Porto Alegreu! 

Au, kakva šansa za Nijemce u 80. minutu! Švajnštajger je centrirao, Miller gađao glavom gornji lijevi ugao, činilo se da će to biti neodbranjivo za Mbolija, ali ne. Još jedna bravurozna intervencija golmana Alžira. U nastavku akcije, šut Širlea, Belkalem je zaustavio na gol-liniji! 

Minut kasnije, obrukao se Miller. Sam kao duh, šutirao je sa sedam-osam metara pored gola! 

Produžeci ... i u 92. minutu - šok za Alžir. Izgubili su loptu na sredini terena, Miller pronašao Širlea, a ovaj petom, više slučajno nego s namjerom, ali sjajno bez obzira - 1:0! 

Mostefa je promašio nemoguće u 101. minutu! Lopta je slučajno došla do njega poslije kornera, a on neometan šutirao sa desetak metara pored gola. 

Njemačka je u četvrtfinalu. To je potvrdio Ezil u 119. minutu, bez obzira što je minutu kasnije Đaber pogodio mrežu Neuera.

Piše: Srđan Šekara
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog