Mundijal 2014

Belgija prošla, ludilo u produžecima

Već na samom početku Belgija je imala šansu, kako je krenula s centra. Lopta je došla do Oriđija, centarfor Belgije izašao je oči u oči s Hauardom, ali je golman Amerikanaca dobio taj duel.

Odmah potom u drugom minutu izblokiran je udarac De Brujnea, a poslije kornera nije bilo opasnosti po gol Hauarda. Činilo se tada da će ovo biti meč sa mnogo tempa. 

Ali, ništa zanimljivo se nije dešavalo do 16. minuta, kad je na teren utrčao jedan navijač, zbog kojeg je uslijedio dvominutni prekid. Dva minuta kasnije, zbog grubog starta žuti karton je dobio Kameron. 

U 21. minutu prva prava prilika za Amerikance. Dempsi je poveo kontru, doturio loptu do Bradlija, a ovaj uspio nekako da je vrati Dempsiju. Amerikanac je potom šutirao iz prve sa 17 metara, ali ravno u golmana Belgije. 

Samo dva minuta kasnije kontra na drugoj strani. Presjekli su Belgijanci napad Amerikanaca na pola terena, a akciju je završio De Brujne, lošim udarcem sa 17 metara, pored gola Hauarda, iako je bio u sjajnoj poziciji. 

U 26. minutu nova kontra Belgijanaca, "četiri na tri", akcija je bila kao iz udžbenika, sve dok lopta nije došla do Vertongena. Ipak, on je dugo razmišljao, umjesto da najprije šutira, a potom je pokušao uposli suigrača, ali je Bizli izbio loptu u posljednjem trenutku. 

Bio je ovo dio igre koji je pripadao Belgiji. Imali su Crveni đavoli šansu iu 29. minutu, ali je Azar šutirao pravo u sjajno postavljenog Hauarda. 

U 32. minutu maler za Amerikance. Povrijedio se sjajni Johanson, umjesto njega Klinsman je u igru poslao Jedlina. Tek u 34. minutu imali su šansu i Amerikanci i to poslije prvog kornera. 

Izveo ga je vrlo dobro Žusi, Dempsi je sjajno primio loptu, odgodio je do Džonsa, a ovaj je šutirao sa 18 metara, ali pored gola Kurtoe. Oslobodili su se Jenkiji inicijative, ali im je nedostajao završni udarac. Kao na primjer, u 41. minutu poslije akcije Žusija. 

U prvom minutu nadoknade prvog dijela ponovno je udarac s velike udaljenosti, s oko 30 metara, oprobao De Brujne, ali još jednom je Howard bio siguran. 

I na početku drugog poluvremena šansa za Crvene đavole. Mertens je lukavo pokušao glavom da lobuje Howarda, ali je golman SAD-a izbio loptu u korner. 

U 54. minutu sjajna prilika za Belgiju, poslije centaršuta s desne strane, ali je lopta prošla pored čak četvorice igrača iz ekipe Marka Vilmotsa. 

Samo dvije minute kasnije još jedna odlična šansa, poslije centaršuta Vertongena Oriđi je šutirao glavom i pogodio prečku. U istom minutu još dvije prilike za Belgiju, najprije je udarac Azara ukrotio Hauard, a potom je u nastavku akcije Vertongen uhvatio volej, ali je promašio gol. 

Samo dva minuta kasnije mogli su Amerikanci da kazne promašaje rivala. Bizli je protutnjao po lijevoj strani i centrirao, a poslije panike u šesnaestercu Belgije šutirao je Žusi iz vrlo dobre pozicije, ali nije najbolje zahvatio tu loptu. 

U 60. minutu fantastična prilika za Belgiju. Oriđi je promiješao odbranu Amerikanaca, potom sjajno uposlio Mertensa, ali je ovaj sa tri metra šutirao pored gola Amerikanaca! 

Pleli su Belgijanci mrežu oko gola rivala i tražili šansu, a vrlo dobru je imao Vitsel u 69. minutu. Šutirao je s 22 metra za malo pored gola. 

U 76. minutu najbolja prilika za Belgijance, poslije sjajne kontre. Oriđi je maestralnom fintom izbacio čuvara iz igre, potom još bolje uposlio Miraljasa, ali je njegov šut ukrotio na ovom meču fantastični Howard. 

Nesavladiv je bio golman Jenkija i dvije minute kasnije, tada je odbranio vrlo dobar udarac Azara sa 20-tak metara. Isto se dogodilo u 83. minuti, tada je Hauard bio bolji od Van Bujtena. 

Vjerovali ili ne, i u 85. minutu golman SAD-a je bio fantastičan, tada je izbio loptu poslije šuta Oriđija. Bio je to 14. korner za Belgiju, a ni jednom poslije udarca iz ugla nisu došli do šanse! 

U 88. minutu je mogao Azar riješiti pitanje pobjednika. Sjajno je prihvatio pas De Brujnea, ali nije baš najbolje šutirao, iako je bio u vrlo dobroj poziciji. 

U 90. minutu se vidjelo kakav je igrač Vinsen Kompani. Osujetio je opasan napad Amerikanaca, a potom istrčao u kontru. Na kraju je lopta došla do njega, ali je tu izgubio snagu i nije je baš najbolje zahvatio. Mogao je biti junak. 

A kakvu su samo priliku imali Amerikanci u 92. minutu. Loptu je glavom do Vondolovskog prebacio Džons, ali je ovaj s pet metara uspio promašiti nemoguće! 

Belgijanci su to kaznili već u trećem minutu produžetka! Novajlija na terenu Romelu Lukaku je ušao u šesnaesterac, poslije loše intervencije Amera lopta je došla do De Brujnea, a ovaj je napokon savladao Hauarda - 1:0. 

Znali su izabranici Marka Vilmotsa da ne treba da stanu poslije gola. Opet je Lukaku prijetio u 97. minutu, ali je golman Amerikanaca odbranio taj udarac. 

Ipak, protiv Lukakua nije mogao, za njega jednostavno nije imao rješenja. Povukao je kontru Azar, dodao do De Brujnea, a ovaj uposlio Lukakua, koji je rutinski savladao golmana Amerike - 2:0. 

Ipak, nije tu bio kraj. Samo što je ušao u igru, u 106. minutu, Džulijan Grin je postigao gol. Izbjegao je ofsajd zamku Belgijanaca poslije čarobne asistencije Dempsija i potom lijepo plasirao loptu iza leđa Kurtoe. 

Mogli su Jenkiji do izjednačenja već u 107. minutu! Vondolovski je glavom spustio loptu prema Džonsu, a ovaj je promašio zicer! 

Imao je Lukaku fantastičnu priliku u 111. minutu, iako je bio sam protiv trojice protivničkih igrača. Stvorio je sebi šansu, a potom nije uspio svladati Hauarda. 

Nisu Amerikanci imali više šta izgubiti, napali su svim snagama. U 114. minuti slobodan udarac za Jenkije sa 30 metara i akcija kao iz igre. Sve je bilo savršeno do udarca Dempsija s pet metara, Kurtoa je bio fantastičan! Bila je to posljednja prilika na susretu.

Piše: Srđan Šekara
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog