Muzika i film

Kratkofil Plus 2014. od 22. do 24. jula

Osmi po redu, Međunarodni filmski festival Kratkofil Plus i ove godine će se održati na banjalučkoj tvrđavi Kastel, od 22. do 24. jula.

Takmičarski dio festivala će, kao i do sada, biti okrenut kratkoj formi filmskog izraza, a u revijalnom dijelu biće prikazani dugometražni igrani i dokumentarni društveno-angažovani filmovi koji građani Banjaluke nisu imali priliku vidjeti u kinima. 

Kratkofil Plus 2014. će biti otvoren premijernim prikazivanjem filmova snimljenih u sklopu Kratkofil Junior projekta, koji je ove godine podržan od strane UNICEF-a. U okviru festivala dodijeliće se Grand Prix za najbolji film, ali i nagrade za najbolji igrani, eksperimentalni, dokumentarni, animirani i regionalni film, kao i specijalna priznanja žirija. Pored toga, na Kratkofil Plus 2014. biće dodijeljena i nagrada publike.

Selektori festivalskog programa, filmski kritičar Vladan Petković i dramaturg Aleksandar Ilić, kojima se u selekciji pridružio i reditelj Saša Hajduković, za ovogodišnji takmičarski program odabrali su 31 film iz 25 zemalja među kojima su i  dva filma iz Bosne i Hercegovine. 

Festival "Kratkofil" nastao je 2007. godine u Banjaluci i od tada je prikazao na stotine kratkih igranih, animiranih, dokumentarnih i eksperimetalnih filmova sa svih kontinenata.

U saradnji sa mnogim značajnim, sličnim festivalima, kao što su Klermon-Feran, Tampere, Sidnej, Dablin i Upsala, banjalučkoj publici je ponudio veoma kvalitetan presjek dešavanja u svijetu kratkog filma, od najvećih hitova do smjelih, avangardnih, eksperimentalnih radova.

Kratkofil Junior uz podršku UNICEF-a

Kratkofil Junior, koji je od 2012. godine sastavni dio festivala, ove godine organizovan je uz podršku međunarodne organizacije UNICEF, i kao i do sad, omogućiće i najmlađima neformalnu edukaciju u oblasti filmske umjetnosti. Filmovi koji će biti snimljen u sklopu Kratkofil Juniora premijerno će biti prikazan na otvaranju festivala.

Stručni tim, sačinjen od režisera, kamermana, montažera i pedagoga, omogućiće učesnicima radionice da za četiri festivalska dana osmisle scenario, napišu knjigu snimanja, snime i montiraju kratki igrani film u trajanju od 3 minuta. Prva radionica koja će obuhvatiti izradu scenarija na osnovu izabranih kratkih priča održana je 26. juna, a ukupno će biti održane četiri radionice kroz koje će učesnici naučiti osnove filmskog jezika i koristeći ga izraziti svoju kreativnost u radu na sopstvenom filmu.

Ovogodišnja tema Kratkofil Juniora je “Priroda i duh”, povezivanje djece sa prirodom i onim što je ispunjava. Cilj radionice je razviti želju za istraživanjem svijeta koji ih okružuje kroz druženje sa životinjama kao „sponama“ između čovjeka i prirode.

Kratkofil Plus, u saradnji sa UNICEF-om, za 2014. godinu planira unaprjeđivanje filmske radionice Kratkofil Junior kroz promociju kampanje “Govorimo o mogućnostima” i davanje mogućnosti što većem broju djece i mladih, kao i uključivanje djece sa poteškoćama u razvoju, a program i metode rada biće prilagođene njihovim potrebama. Ovaj model podrazumijeva uključivanje sve djece u sve aktivnosti filmske radionice sa maksimalnim ujednačavanjem učestvovanja. Kampanju “Govorimo o mogućnostima”, čiji je cilj ukazati na prava i mogućnosti djece sa teškocama u razvoju , provode UNICEF i lokalni partneri, od 2013, uz podrsku USAID-a i Delegacije EU u BiH. Na ovaj način željeli bismo govoriti o jednakim mogunostima za sve koje pruža filmska umjetnost. 

izvor: Frontal
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog