Vijesti

Ambasador Japana političarima u BiH: Vi ste korumpirana i bezobrazna kasta

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Hideo Jamazaki očitao je lekciju političarima u toj zemlji, poručivši im da su korumpirana i bezobzirna kasta koja vodi računa samo o vlastitim interesima, oglušujući se o potrebe siromašnih.

U pisanoj izjavi dostavljenoj danas lokalnim medijima, japanski diplomata je objasnio kako njegova zemlja, bez obzira na dobru volju, ubuduće neće olako finansijaski pomagati BiH i ukazao da se pomoć nerijetko neracionalno koristi i rasipa.

Kao primjer je naveo bespotrebne policijske pratnje političarima da bi oni mogli "brzom i bezobzirnom vožnjom" da ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju.

U istupu neuobičajenom za krajnje odmjerenu japansku diplomatiju u BiH, Jamazaki podsjeća da je vlada njegove zemlje na nedavnoj donatorskoj konferenciji potvrdila da će izdvojiti dodatnih pet miliona evra bespovratne pomoći za obnovu područja pogođenih majskim poplavama.

Istakao je, ipak, da će aktiviranje tih sredstava zavisiti isključivo od konkretnih projekata koji će se potom direktno finansirati, bez posredovanja vlasti u BiH.

Drugim riječima, vlada Japana ne može jednostavno da izvrši transfer novca na račun institucija BiH - poručio je ambasador, čime je indirektno sugerisao da je svima u Tokiju jasno da bi u protivnom bar dio doniranog novca završio u džepovima političara na različitim nivoima vlasti.

Diplomata je poruku bosansko-hercegovačkoj javnosti "začinio" kritikom ponašanja lokalnih političara u BiH koje se, kako kaže, ne može okarakterisati drugačije nego kao bahato.

Političarima u BiH, prenosi Hina, poručio je da bi im bilo bolje da usmjere energiju na poboljšanje uslova života svojih građana, umjesto da je troše na međustranačke i unutarstranačke sukobe.

Od političara se, takođe, očekuje da razmisle koji je najbolji način da se utrošak javnih prihoda iskoristi za dobrobit građana, posebno onih koji su pretrpjeli najveće štete tokom nedavnih poplava. Samo kada ovi uslovi budu ispunjeni Japan će biti u mogućnosti da pomogne BiH - jasan je Jamazaki.

Izvor: Blic
 
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog