Radnička prava i pravo na rad

Mišić: Srpskoj nije potreban novi zakon o radu

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je da Sindikat nikada neće dati glas za promjene na štetu radnika i da Srpskoj u ovom trenutku nije potreban novi zakon o radu.

Mišićeva je istakla da su zemlje u regionu - Hrvatska, Srbija i Crna Gora - usvojile izmjene i dopune zakona o radu, kao i da se u Srpskoj nastoji donijeti novi zakon, za šta ne postoji nijedan razlog.

Ona je naglasila da su neopravdane teze pojedinih socijalnih partnera da i u Srpskoj treba mijenjati radničko zakonodavstvo, kao što je učinjeno u Srbiji i Hrvatskoj.

"U Crnoj Gori najvažnija izmjena bila je da rad na određeno nakon dvije godine automatski pređe na neodređeno, ali mi to imamo. U Srbiji su imali godinu dana rada na određeno vrijeme i zahtjev je bio da se poveća na dvije i sada su tu izmjenu dobili, ali mi to imamo", rekla je Mišićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sastanka sa generalnim sekretarom Saveza sindikata Crne Gore Markom Nikčevićem.

Ona je navela da je sa crnogorskim kolegom razgovarala i o solidarnosti i pomoći koju je Savez sindikata Crne Gore organizovao za poplavljene u Srpskoj i Federaciji BiH, te najavila da će 25 djece članova sindikata iz Doboja i Šamca biti gosti Dječijeg odmarališta "Lovćen" u Bečićima o trošku crnogorskog sindikata u periodu od 7. do 14. avgusta.

Generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore Marko Nikčević rekao je da je sindikat istrajao u svojim zahtjevima prošle godine, kada su donesene izmjene zakona o radu, te ponovio da je najvažniji zahtjev bio da se prevede rad na određeno vrijeme u rad na neodređeno po automatizmu za sve koji su dvije godine imali ugovor o radu.

"Vidjećemo šta nas čeka u budućnosti. Nismo ni mi imuni na pritiske globalnih kapitalističkih kretanja. Za stečena prava radnika generacije su se  godinama unazad borile i ne želimo da se izbrišu jednom normom pod uticajem globalnog kapitalizma", istakao je Nikčević.

On je dodao da je sindikatima u regionu trenutno teško, da je pred njima veliki izazov, jer globalni kapital i međunarodne finansijske institucije teže da uspostave neke nove odnose koji ne idu naruku radnicima.

Nikčević je naglasio da sindikat ne želi da Socijalni savjet u Crnoj Gori ili Ekonomsko-socijalni savjet u Republici Srpskoj bude "dekor za demokratiju", već mjesto gdje će biti dogovora.

"Ne želimo da naše vlade u naše ime donose odluke, a mi da se bavimo posljedicama tih odluka, kao što je najčešće bilo", zaključio je Nikčević.

Đokić: Srpska neće donositi zakon o radu po uzoru na zemlje regiona

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić rekao je da Srpska neće donositi zakon o radu po uzoru na zemlje regiona, nego da želi donijeti zakon koji će biti human prema radnicima, ali i podstaći dalji ekonomski rast i razvoj Republike.

"To ne možemo učiniti samo jednim zakonom o radu, to možemo učiniti setom drugih zakona, od kojih smo neke već donijeli, a druge ćemo tek donositi", naveo je Đokić.

Đokić je novinarima u Banjaluci rekao da po pitanju zakona o radu treba težiti što širem konsenzusu i dijalogu između ključnih aktera - Vlade Srpske, Unije udruženja poslodavaca i sindikata.

On nije želio komentarisati zakone o radu donesene u Srbiji i Hrvatskoj, ističući da Srpska treba da donese zakon u dijalogu sa ključnim partnerima, a da bi svaka preuranjena priča o konretnim rješenjima mogla izazvati negativne reakcije.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Да ли ћете искористити туристички ваучер?

Rezultati ankete
Blog