Banja Luka

Centralna banka BiH preseljena u novu zgradu

Centralna banka BiH Glavna banka Republike Srpske preseljena je proteklog vikenda u novoizgrađeni objekat na lokaciji Paskuline ciglane u Banjaluci, u čiju izgradnju je uloženo 13,72 miliona KM.

Član Upravnog odbora Centralne banke Vasilj Žarković rekao je "Glasu Srpske" da je novoizgrađeni objekat u potpunosti pripremljen za useljenje i ima sve potrebne dozvole.  

Objekat je izgrađen u sklopu ukupnih planova Centralne banke na obezbjeđenju adekvatnih i bezbjednosnih poslovnih uslova za rad. Slični objekti su kupljeni i obezbijeđeni u Sarajevu, Mostaru i Brčkom - istakao je Žarković.

Organizaciona jedinica Centralne banke u Banjaluci do sada je bila smještena u poslovnom centru "Ekvator" i taj prostor je u postupku prodaje.

Novi objekat zadovoljava sve standarde Centralne banke, sa stanovišta sigurnosti što je veoma važno, ali i daje bolje uslove rada - naglasio je Žarković i dodao da su u Centralnoj banci u Banjaluci trenutno zaposlena 43 radnika.

Kazao je da novi poslovni objekat iskazuje stabilnost i ozbiljnost, slično praksi u svijetu, jer su centralne banke garanti monetarne stabilnosti svake zemlje.

Istakao je da su u objekat ugrađeni kvalitetni materijali.

Svi radovi su ugovoreni i realizovani na transparentan način i mogu poslužiti kao rijedak primjer uspješnog završenog projekta po svim važnim elementima gradnje odnosno kvalitetu, cijeni, transparentnosti i vremenu gradnje. Malo je poslovnih objekata, na ovim prostorima, koji su izgrađeni, ovim kvalitetom, po cijeni od 2.120 KM korisne neto površine po kvadratnom metru - naglasio je Žarković.

Poslovni objekat Centralne banke sastoji se iz tri podzemne i četiri nadzemne etaže. Najniža tačka objekta, odnosno temeljna ploča etaže je na jedanaestom metru ispod nivoa prizemlja. Ukupna korisna neto površina objekta iznosi 6.469 kvadratnih metara, od čega je kancelarijski i radni prostor na 1.721,  prostorije posebne namjene odnosno trezor, server sale, servisi, prostorije za instalacije na 1.389, dok unutrašnje komunikacije za transport novca u trezor, garaže i ostale komunikacije zauzimaju 3.359 kvadratnih metara. Izgradnja je počela u septembru  2011, a završena je  krajem 2013. godine.

Poslovni objekat se nalazi u samom centru Banjaluke i postao je ukras grada sa visokim estetskim karakteristikama. Nakon završetka izgradnje objekta bilo je potrebno sprovesti složene procedure za izbor sigurnosne i druge opreme i namještaja - istakao je Žarković.

Sigurnost

Vasilj Žarković je istakao da je trezor banke izgrađen prema standardima Evropske unije, angažovanjem sertifikacione kuće "Mabitz" iz Mađarske i da je nakon završetka radova dobijen sertifikat za sigurnost sa najvišim stepenom sigurnosti prema evropskim normama.

Izvor: Glas Srpske
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog