Samo kod nas

Cvijeta Tanasić - nova savjetnica predsjednika RS optužena za nekoliko krivičnih dijela

Cvijeta Tanasić, doskorašnja šefica Odjeljenja za Javni registar u Vladi Brčko distrikta BiH, imenovana je na dužnost savjetnika predsjednika Republike Srpske za Brčko distrikt BiH. Angažman Tanasićeve u vladi Brčko distrikta obilježen je brojnim špekulacijama ali i zvaničnim optužnicama koje je u martu ove godine Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo, a nadležni sud potvrdio.

Potpisom predsjednika RS-a Milorada Dodika Tanasić je na ovu dužnost postavljena od 15. juna 2014. , a odluka je stupila na snagu danom donošenja, odnosno 09. juna 2014. godine, prenijeli su brčanski mediji.

Optužnice iz Brčkog

Naime riječ je o optužnici  kojom se Cvijeta Tanasić tereti za protivzakonito posredovanje u zapošljavanju i naplatu dnevnica na ime lažnog službenog  putovanja.

Optužnicom od 17. marta 2014. godine ona se tereti  da je kao imenovani funkcioner u organima izvršne vlasti na poziciji savjetnik gradonačelnika  2011. godine protivzakonito posredovala u zapošljavanju na radno mjesto sekretar u dvije osnovne i jednoj srednjoj školi u Distriktu. Optuženoj se stavlja na teret da je Odboru za zapošljavanje Brčko distrikta u zatvorenoj koverti dostavila spisak kandidata, koji trebaju biti izabrani nezavisno od profesionalnih sposobnosti i definiranih objektivnih kriterija za prijem u radni odnos.

Pored toga, ona se tereti i da je 2010. godine nalog za službeno putovanje koje nije obavila ispunila lažnim podacima , na osnovu čega je na ime lažno prikazanih dnevnica i troškova iz budžeta Distrikta naplatila blizu  hiljadu i pet stotina KM.

Odlučujući o optužnici za tri krivična djela protiv službene dužnosti propisana Krivičnim zakonom Distrikta  Osnovni sud Distrikta izvršio je  potvrđivanje svih tačaka optužnice. Tako je nakon provedene istrage i podizanja optužnice  potvrđeno da postoji dovoljno dokaza za osnovanu sumnju da je optužena pod okolnostima opisanim u optužnici počinila koruptivna krivična djela Protivzakonito posredovanje (član 376 (stav (2)),  Falsifikovanje službene isprave (član 383. stav (1)) i Prevara u službi (član 379 stav (1)). U skladu sa Krivičnim zakonom Distrikta za krivična djela  na koja se u dvije tačke odnosi podignuta optužnica može se izreći kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina- navedeno je u saopćenju Tužilaštva Brčko Distrikta.

Dnevni avaz je takođe pisao da je Odjeljenje za javni registar u Vladi Brčko distrikta BiH, na čelu sa šeficom Cvijetom Tanasić (SNSD), prekršilo Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH, jer je nezakonito obrađivalo podatke o zaposlenju građanina Brčkog Muje Hadžića, inače šefa Odsjeka za koordinaciju pomoći Evropske unije i regionalnu saradnju u Kancelariji za evropske integracije u Brčkom.

Kako dalje je naveo ovaj list u konkretnom slučaju, Odjeljenje za javni registar Brčko Distrikta nije imao pravo niti obavezu da na bilo koji način vrši obradu ovog ličnog podatka u svrhu rješavanja zahtjeva za izdavanje lične karte - navode u Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH.

Prema daljem pisanju Odjeljenje za javni registar Brčko Distrikta upravo se bavilo podacima o zaposlenju Muje Hadžića, koji je prije nekoliko mjeseca podnio tom Odjeljenju zahtjev za izdavanje lične karte, ali bez navođenja entitetskog državljanstva.

Kada je odbijen, te nakon što je podnio zbog toga žalbu Apelacionoj komisiji Brčko Distrikta, Tanasić je otkrila da se iza imena građanina Hadžića "krije" zaposlenik administracije Distrikta, jer Hadžić nigdje nije naveo, što nije ni obaveza gdje je zaposlen. 

Na inicijativu Cvijete Tanasić, potom je gradonačelnik Brčko Distrikta Ante Domić, protiv Hadžića podnio disciplinsku prijavu optužujući ga za nepriznavanje zakonskih propisa BiH koja regulišu državljanstvo BiH, te entitetska državljanstva.

Takođe, Tanasićeva je bila najbliža saradnica Gerharda Zonthajma, dugodišnjeg glavnog čovjeka OHR-a u Brčkom koji je imao uticaj i na brojne poslove i tendere u Vladi Brčko distrikta a potom savjetnica u kabinetu bivšeg gradonačelnika distrikta Brčko Dragana Pajića, uhapšenog 2011. godine zbog sumnje da je umiješan u aferu podmićivanja i krivična djela protiv službene i druge odgovornosti.

autor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog