Muzika i film

Međunarodni festival animiranog filma „BANJALUKA 2014“

Prijavljen rekordan broj filmova

Na ovogodišnji konkurs festivala animiranog filma „BANJALUKA 2014“ pristigao je rekordan broj filmova do sada. Pristigla su 425 filma iz 42 države svijeta, što je praktično reprezentativan presjek najbolje savremene svjetske produkcije animiranog filma. Najviše prijavljenih filmova pristiglo je iz Rusiije, Poljske, SAD, Hrvatske, Francuske i Španije.

Od broja pristiglih filmova, selekciona komisija je izabrala 39 filmova za glavni takmičarski program, 13 za dječiji takmičarski program i 31 za programe panorama.

Žiri festivala koji će odlučiti nagrađene će raditi u sastavu Iva Ćirić (Srbija), Tomislav Gregl (Hrvatska) i Miodrag Manojlović (BiH).

Ni ove godine, kao ni prethodne neće biti dodjeljena novčana nagrada za najbolji film festivala. Ovogodišnji program festivala ponovo je redukovan zbog skromne finasijske podrške festivalu, pokrovitelja Minsitarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i grada Banjaluka, što se odrazilo i na manji broj pratećih programa i koncept festivala. Festival je finansijski podržan od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske sa 14.000 KM i grada Banjaluka sa 7.000 KM.

U pratećim programima festivala, biće prikazana dva programa animiranih filmova francuskog studija animacije "Folimage", program „Cartoon d'or 2014“ kao presjek nagrađenih animiranih filmova sa najznačajnijih evropskih festivala u kojem participira i banjalučki festival animiranog filma. 

"Zagreb film" predstavlja se programom izbora literanih adaptacija "Zagrebačke škle animiranog filma" i autorskom retrospektivom Pavao Štaltera, jednog od najznačajnih živih svjetskih animatora. U saradnji sa Akademijom umjetnosti iz Banjaluke, biće upriličena izložba karikatura Borivoja Dovnikovića Borde, a tim povodom biće prikazan i dugometražni dokumentarni film "Bordo –vječna stripovska mladost", čijoj premijeri će prisustovati i režiser filma Bernardin Modrić i scenarista/producent filma Veljko Krulčić.

Festival se održava od 23. do 28. oktobra u Domu omladine u Banjaluci.

izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog