Radnička prava i pravo na rad

Socijalnim reformama ne smiju biti umanjena prava radnika

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je danas u Banjaluci da socijalnim reformama ne smiju biti umanjena prava radnika u Srpskoj.

"U ovoj sedmici održaćemo sastanke sa predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka. Kao socijalni partneri, od njih želimo da dobijemo odgovore na važna pitanja za radnike u Republici Srpskoj", rekla je novinarima Mišićeva, nakon sastanka sa rukovodstvom Narodnog demokratskog pokreta /NDP/. 

Prema njenim riječima, na sastanku je bilo riječi o tržištu rada, socijalnim politikama, odnosu prema međunarodnim finansijskim institucijama i korupciji. 

"Nikome od političkih stranaka ne dajemo podršku, nego želimo da njihovi predstavnici pošalju poruku potencijalnim birčima, koji će procijeniti ko bi mogao riješiti njihove probleme", dodala je Mišićeva. 

Ona je napomenula da kreditna zaduženja ne smiju diktirati socijalne refome koje se tiču građana.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić kaže da je NDP sačinio program "Republika Srpska - stanje i vizija budućnosti", u kom nudi rješenja u oblasti tržišta rada, socijalne politike, odnosa prema međunarodnim finansijskim institucijama i korupciji. 

"Republika Srpska je u katastrofalnoj ekonomskoj situaciji. Potrebna je nova poreska politika i povećanje broja zaposlenih u Republici Srpskoj", rekao je Čavić, napomenuvši da Savez sindikata mora biti osnovni partner Vlade u socijalnom dijalogu. 

On je naglasio da Republika Srpska sa Međunarodnim monetarnim fondom mora tražiti finansijski aranžman da bi postojeće kreditno zaduženje bilo restrukturisano. 

"Novi zakon o radu ne može biti usvojen bez razgovora sa Savezom sindikata Republike Srpske. Taj zakon bi trebalo da bude usklađen sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju", kaže Čavić. 

Predstavnici Saveza sindikata Republike Srpske razgovaraće danas u 15.00 časova u Banjaluci sa rukovodstvom SDS-a.

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog