Radnička prava i pravo na rad

Radnici RAOP-a: Prevareni smo, hoćemo plate!

ISTOČNO SARAJEVO - Nećemo odustati od protesta sve dok nam ne bude uplaćen i povezan radni staž i isplaćena dugovanja po pravosnažnim sudskim presudama!

Ovo je jasna poruka bivših radnika "Energoinvest - Rasklopne opreme" (RAOP), koji su juče ponovo protestovali ispred kapije bivše firme u Istočnom Sarajevu.

Jedan od radnika RAOP Mišo Vukadin je poručio nadležnim organima da zahtjeve "prevarenih radnika konačno shvate ozbiljno i da im daju ono što im po zakonu pripada".

On je okupljenim radnicima prezentovao dopis Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, u kojem je objašnjeno kako je došlo do prodaje RAOP, iako su radnici očekivali da im se dostavi ugovor o prodaji firme.

- U ovom papiru nema nikakvog objšnjenja da je našu firmu preuzeo novi kupac "Elektroinženjering" iz Banjaluke, nego samo stoji da institucije Republike Srpske imaju obaveze da nepokretnu imovinu uknjiže na ovog kupca, čija je jedina obaveza da uplati 7.669.713 KM - rekao je Vukadin.

On je podvukao da u svojoj bivšoj firmi više ne očekuje radno mjesto.

- Mislim da je ovdje zatajio i sindikat Srpske, jer u svemu ovome niko nije predstavljao, niti zastupao radnike. Dodaću još da je od pomenutih 7,67 miliona KM najviše dobila Poreska uprava Srpske, koja je na glavnicu od 2.438.216 KM naplatila zateznu kamatu sa danom 29. avgust 2013. godine, u iznosu od 1.574.374 KM - precizirao je Vukadin.

Radnici su burno reagovali na ovaj podatak, ocijenivši ga "sramotnim", te od Poreske uprave zatražili da njima isplati ta sredstva, jer je "sebe namirila iz nepokretne imovine, a prodala je pokretnu imovinu RAOP".

- Niko od nas ne zna po kojim zakonima je tako urađeno - naveo je Vukadin.

On naglašava da su radnike RAOP i vlast i sindikat ostavili bez radnih mjesta i da su sada suočeni i sa problemom neisplaćivanja dugovanja po osnovu pravosnažnih presuda, koje je donio Okružni sud u Istočnom Sarajevu.

Radnici su izrazili ogorčenje i oštre kritike uputili i na adrese bivšeg komercijalnog direktora RAOP Mire Klepića i sindikalnog vođe Radeta Vaskovića, za koje su rekli da su "radili i za Vladu i za gazdu, na uštrb interesa radnika, od kojih mnogi ne mogu da ispune ni uslove za penziju".

Radnici bivšeg RAOP najavili su da će do petka, 12. septembra svaki dan u 9.00 protestovati ispred kapije bivše firme, a da će 12. septembra otići pred Privredni sud u Istočnom Sarajevu, gdje bi trebalo da stečajni sudija zakaže novo ročište o stečaju RAOP. Ukupna dugovanja radnicima ranije su iznosila 3,5 miliona KM.

RAOP je prošle godine prodat preduzeću "Elektroinženjering" iz Banjaluke. Ovo preduzeće osnovale su dve ruske firme, "Ker inženjering" i "Vektor plus" iz Moskve.

SVI U TEŠKOM POLOŽAJU

Tokom ovog protesta naglašeno je da istu sudbinu bivših radnika RAOP dijeli i 41 radnik koji nije podnio tužbu protiv firme, ali o njima zasad niko ne vodi računa, iako imaju ista prava kao i ostali.

izvor: Novosti

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog