Zdravlje

Zašto se muškarci opredeljuju za ginekologiju

Da li ste primjetili da među ginekolozima ima dosta muškaraca? Vjerovatno imate svoje mišljenje u vezi sa tim, ali evo kako tu činjenicu objašnjavaju sami ljekari.

“Bolji pacijenti" 

Dok muškarci često tvrde kako im "nije ništa", čak i onda kada imaju neki zdravstveni problem, žene jednostavno kažu kakve simptome imaju i šta ih muči. Zbog toga ih je lakše i liječiti. Sistem pregleda dama je: "Kaži mi šta te muči i poslušaj moj savjet" i to funkcioniše prilično dobro. 

"Plašim se smrti" 

Možda je čudno kada to izgovori doktor, ali užasno se plašim bolesti i smrti. Kada ste ginekolog, više ste usmjereni na život i porodicu i to je ono u čemu uživam. Naravno, nije uvijek lako - kako je moja prijateljica jednom rekla, "pregled vagine ne prati uvijek prijatan miris", i zaista jeste tako, ali generalno, žene dosta vode račna o sebi. Prava je privilegija razgovarati sa njima o zdravlju. 

"Lakše je brinuti o zdravlju žena, nego muškaraca" 

Kada je riječ o vrstama raka od kojih oboljevaju žene - kancera dojke, debelog creva, grlića materice, materice, jajnika - u četiri od pet slučajeva možemo da sprečimo da dođe do fatalnih posljedica. Ukoliko redovno posećujete ljekara, možete bolest da otkrijete na vrijeme i, u većini slučajeva, da je izliječite. 

"Odrastao sam sa šest sestara" 

Uopšteno govoreći, ginekologija je "ljepši dio medicine", putem koga mogu dosta da utičem na pacijentkinju i njenu porodicu. Takođe, to je oblast gdje kombinacija lijekova i operacija uglavnom daje dobre rezultate. Na kraju, odrastao sam sa šest sestara, tako da sam navikao da slušam o estrogenu, ovulaciji, hormonima. 

"Pacijentkinje mi se nabacuju" 

Od svih oblasti medicine, bio sam siguran da se neću baviti ginekologijom jer nisam želio da posmatram vagine na taj način. Međutim, otkako sam postao ginekolog, jedva da uopšte primjećujem da su to vagine. Ipak, ako je žena izuzetno privlačna, ponekad se malo "borim" sa svojim mozgom. Osim toga, imao sam i pacijentkinje koje su mi se otvoreno nabacivale, jedna čak odmah nakon abortusa. 

"To je velika čast" 

Odgajila me izuzetno jaka žena, a takođe sam se i oženio zaista snažnom damom. Zbog toga osjećam ogromno poštovanje prema stvarima koje čine da se žena osjeća posebnom. Svidjela mi se ideja da učestvujem u nečemu što je važan dio njihovih života – seksualno i reproduktivno zdravlje. Tijelo žene je metafora njene ženstvenosti, tako da imam pristup cjelokupnom identitetu pacijentkinje. To je za mene velika čast. 

"Čudo rađanja" 

Moj prijatelj je često govorio da želi da pregleda ženske grudi. Srećom, on je postao neurolog. Ja sam odlučio da postanem ginekolog i na taj način se približim "čudu rađanja". 

"Pola ljudske rase" 

Kada je trebalo da izaberem šta će biti moja specijalnost, nisam mogao da odlučim kojih nekoliko centimetara tijela bih želio da liječim. Umesto toga, odabrao sam da liječim "polovinu ljudske rase". Uostalom, više volim žene nego muškarce i lakše mi je da razgovaram sa damama. 

"Brinulo me da neću imati pacijentkinja" 

Kada sam odlučio da postanem ginekolog, brinulo me da neću imati pacijentkinja. Brzo sam shvatio da neke žene žele da intimni dio njihovog tijela pregleda doktor, prije nego doktorka, ali ne iz razloga na koje ste možda pomislili. One kažu da su muškarci uglavnom pažljiviji prilikom pregleda, kao i da više odgovaraju na njihove brige. Doktori ginekolozi zaista jesu nježniji jer ne žele da ženama bude neprijatno, a pritom nam sve zvuči zastrašujuće jer sami nikada nismo prošli kroz tako nešto. 

"Ne volim hirurge" 

Uživam u hirurgiji, ali ne volim hirurge. Volim medicinu, ali ne želim da liječim stare pacijente i njihove hronične zdravstvene probleme. Nisam želio ni da budem pedijatar, zbog toga što su roditelji djece često iritantni. Kada je riječ o ginekologiji, pacijentkinje su češće zdrave nego bolesne, a porođaj je nešto najbolje na svijetu. 

izvor: B92
Komentari
Blog