Tema nedelje

Na mjestu nekadašnjeg Radija RS počeli radovi bez odobrenja

Prije nekoliko godina nekadašnja zgrada Radija Republike Srspke i upravna zgrada RTRS, u aleji Mladen Stojanović, pripale su Slobodanu Stankoviću, odnosno kompaniji „Integra inženjering“ čiji je Stanković vlasnik, kao kompenzacija za izgradnju novog RTV doma.

Prema nepotvrđenim informacijama Stanković će na toj lokaciji izgraditi VIP hotel i restoran.

U posljednjih nekoliko dana bageri uveliko rade na pripremi lokacije za izgradnju. Jedna od zgrada je srušena, a na njenom mjestu se već nazire novi objekat. 

Međutim, još 2010. godine iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, rečeno je Blicu da se nikakve izmjene građevina i ambijenta cjeline u aleji Mladen Stojanović ne mogu izvoditi bez njihove saglasnosti na projektu dokumentaciju i propisanih mjera zaštite. 

"Nijedna od te dve zgrade nije vrjednovana kao kulturno dobro pojedinačno, jer su savremeni objekti. Zaštićene su samo kao dio kompletne ambijentalne cjeline, a Zavod mora da odobri bilo kakve promjene u toj cjelini, odnosno da da mišljenje i saglasnost na izmenjenu projektnu dokumentaciju", rekla je tada za Blic Milijana Okilj, načelnik Odjeljenja za kulturno-istorijsko nasljeđe.

Iz tog razloga danas smo kontaktirali RZZZS, a rekli su nam da su prošle godine odbili predložen projekat za izgradnju zamjenskog objekta, što znači da svaki pomak ka izgradnji Stankovićevog objekta trenutno nije legalan. 

Prema riječima načelnice Okilj, Zavod nije odobrio započete radove, a i dalje čeka na novi izmijenjen projekat. 

„Mi nismo dali saglasnost za izgradnju tog objekta, dali smo negativan odgovor na prvi projekat, a oni sada imaju pravo da urade novi projekat. Trenutno čekamo novi projekat, oni  ne smiju graditi dok se mi ne saglasimo. Ne znam šta tamo sada rade, da li pripremaju teren ili su počeli graditi, to je u nadležnosti inspekcije“, kazala je Okilj. 

U Odsjeku za odnose sa javnošću Gradske uprave Banjaluka, rekli su nam da to nije u njihovoj nadležnosti, te smo kontaktirali Republičku upravu za inspekcijske poslove, međutim rečeno nam je da su svi nadležni službenici na poslovnom putu. Njihov odgovor ćemo naknadno objaviti.

2010

Danas






izvor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog