Muzika i film

Ramonesi dobili spomenik u Zagrebu!

U Ulici Pavla Hatza u Zagrebu, smjestio se Supkulturni centar. U dvorištu tj. tematskom parku rokenrola prvo je, prije tačno godinu dana, postavljena skulptura u prirodnoj veličini, Joea Strummera. Uslijedile su skulpture Johna Lennona, Jimija Hendrixa i Jacka Whitea, a sada je stigao red i na njujorške punk ikone The Ramones, koje je izradio akademski kipar Ivan Ivoš.

Prije svečanog otvaranja nove skulpture kratko smo popričali s voditeljom Supkulturnog centra Draženom Goretom o cijelom projektu i novoj skulpturi koja se našla u dvorištu: “The Ramonesi su peta skulptura u parku rokenrola, a povod je bila nedavna smrt zadnjeg originalnog člana The Ramonesa, Tommya Ramonea.

Cijeli event nazvan je ‘Adios Amigos’ jer jedan tako značajan bend koji je utiecao na veliku količinu svih verzija rokenrola više ne postoji, nema nijednog živog člana. Zato smo odlučili napraviti skulpturu The Ramonesa koja po prvi put dolazi u cijelom sastavu – do sada smo imali po jednog člana benda ili samostalne umjetnike.

Pričali smo s obožavaocima The Ramonesa, što smo i mi. Nismo se mogli odlučiti kojega člana da stavimo. Da smo se odlučili samo na jednog člana, bilo bi za očekivanje da nas pitaju ‘Zašto ste odabrali ovoga, a ne onog drugog?’ Kod The Clasha je bilo lakše, Strummer je ipak bio najočitiji lider, a kod The Ramonesa je bilo teško odlučiti.

Dogovorili smo se s kiparom Ivanom Ivošom, koji je inače akademski kipar i muzičar, član Naturalne mistike, da bude cijeli sastav. To je jedna cijela instalacija, iza je taj legendarni zid s njihove prve ploče. Mislim da će ga ljudi prihvatiti i da je dosta vjerno prikazao skulpturu.

Od sljedeće godine, od februara, planiramo postavljati jednu skulpturu mjesečno. Odluka o tome koga ćemo postaviti ići će u dogovoru s medijima i publikom. Tu je i dogovor s umjetnicima. Neki umjetnici žele raditi nekoga s kim su senzibilni, nekog člana benda koji im nešto znači, tako da i u razgovoru s umjetnikom dođemo do ideje. Ima 200-300 opcija i svi bi oni uživali da budu ikone rocka, ali budući da smo u organizaciji projekta, ostavljamo mogućnost da stavimo tačku na i, ali opet u komunikaciji s publikom.”

O samom radu i kako je bilo raditi The Ramonese pitali smo i umjetnika Ivana Ivoša: “Slušao sam The Ramonse, ali nisam neki njihov fan, reggae je moje područje, i Naturalna mistika, tako da slušao ih jesam ali nisam neki zaljubljenik.

Rokovi su bili kratki, a i finansijska konstrukcija je takva kakva je, malo je bio presing, ali uživao sam raditi ovo i trudio sam se biti tačan vremenski. U jednom momentu, jedno jutro sam samo stao i rekao ‘ja tu više nemam što raditi. To su The Ramonesi’. Inače imam najviše radova po crkvama i sakralnih tematika, tako da mi je ovo bila mala promjena. Uživao sam. Zadovoljan sam kako su ispali, ne treba pisati ispod ko je, već se zna. Mislim da sam uspio.”

Povodom useljenja novog stanara u rokenrol park, Beertija će od 20 sati imati punk slušaonicu Adios Amigos na kojoj će se puštati dva najveća punk benda – The Clash i The Ramones, a u 21 sat u Klubu počinje program Brutaljenje u sklopu kojeg nastupaju grupe Autarch i Mor.

 

Izvor: muzika.hr

Komentari
Blog