Zdravlje

Novi ruski lijek za rak kože

PETERBURG- Ruski naučnici napravili su inovacioni preparat za borbu protiv raka kože koji stimuliše uništavanje ćelija raka putem imunološkog sistema pacijenta, ne oštećujući zdravo tkivo.

Naučnici peterburške kompanije "BIOKAD", koji su stvorili preparat, navode da je napravljen proboj u terapiji ovog vida raka kože. 

Novi lijek, prema ocjenama stručnjaka, značajno će povećati životni vijek oboljelih od metastatičke forme melanoma. 

Melanom je najopasnije zloćudno oboljenje. Na njega otpada samo četiri odsto slučajeva raka, ali smrtni ishodi iznose 80 odsto. 
U posljednjem stadijumu melanoma oboljeli umiru pola godine poslije utvrđivanja dijagnoze. 

Čak i u toj situaciji, pomoću novog preparata kompanije "BIOKAD" moguće je zaustaviti razvoj bolesti i produžiti život ljudima. 
Djelovanje lijekova zasnovano je na deblokiranju imunološkog sistema oboljelog, koji sam počinje da se bori protiv tumora. 
Postojeći hemijski preparati, prema riječima naučnika, ne mogu uspješno da se bore protiv tumora. 

Klinički efekat na rast metastaza postiže se samo u deset odsto slučajeva. A korišćenje blokatora za bjelančevinu "PD-1" vodi ka obustavljanju razvoja tumora u 40 odsto slučajeva. 
Upravo zato, orijentacija na imunitet čovjeka najaktuelniji je pravac farmakologije. 

U septembru ove godine godine u SAD je registrovan preparat kompanije "Merk" zasnovan na sličnom principu dejstva, ali ruski ima niz prednosti. 
Izvlačenje antitijela iz organizma životinja i njihovo djelovanje na imunološki sistem pacijenta (američka terapija) može da izazove alergiju. 
Ruski preparat je zasnovan na korištenju molekula limfocita čovjeka i ne daje nusefekte. 

Tokom 2015. godine započeće dugotrajna ispitivanja preparata, a za tri godine inovatori planiraju da ga puste na tržište - navode ruski mediji. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog