Radnička prava i pravo na rad

Sindikalci protiv stečaja u GRAS-u

Kantonalni odbor Sindikata radnika komunalne privrede saopštio je da se protivi eventualnom stečaju u GRAS-u, jer bi to moglo dovesti do otpuštanja velikog broja radnika.

Reagujući na odgovor koji je Pravobranilaštvo Kantona Sarajevo dostavilo kantonalnoj Vladi u kojem sugeriše da se u GRAS-u pokrene stečajni postupak, iz Kantonalnog odbora Sindikata radnika komunalne privrede ističu da se protive takvom načinu rješavanja problema.

"To znači otpuštanje velikog broja radnika koji pošteno rade svoj posao, a za situaciju u kojoj se nalaze njihove firme nisu ni najmanje krivi", saopšteno je iz Kantonalnog odbora Sindikata radnika komunalne privrede.

U saopštenju se navodi da sve firme u ovoj oblasti već godinama posluju na ivici rentabilnosti ili ispod nje, a najveći razlog za ovakvu finansijsku situaciju je katastrofalna politika subvencionisanja koju Kanton Sarajevo provodi duži niz godina.

"Posljedica, koju jedan ovakav potez može proizvesti, je da stanovnici Kantona Sarajevo danas mogu ostati bez javnog prevoza a sutra, možda, bez vode, grijanja ili odvoza otpada", navodi se u saopštenju.

Kantonalni odbor Sindikata radnika komunalne privrede poručuje da će iz okvira svojih nadležnosti iskoristiti sva zakonom dopuštena sredstva da zaštiti radnike i firme u kojima rade. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li već sada znate za koju političku partiju ili pojedinca ćete glasati na predstojećim lokalnim izborima?

Rezultati ankete
Blog