Radnička prava i pravo na rad

Prepreke zaustavile proces konsolidacije Dite

TUZLA- Vlada Tuzlanskog kantona saopštila je sinoć da je, iako svjesna problema sa kojima se suočavaju radnici tuzlanske Fabrike "Dita", činila maksimalne napore u cilju revitalizacije poslovanja i pokretanja proizvodnje, što je faktografski prezentovano 7. oktobra na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona.

"Nažalost, modalitet koji je podrazumijevao kupovinu dionica za jednu konvertibilnu marku radi sticanja aktivne uloge u pokretanju i vođenju procesa finansijske konsolidacije u svim institucijama Tuzlanskog kantona naišao je na prepreke, zbog čega je ovaj proces zaustavljen", navodi se u saopštenju. 

Vlada Tuzlanskog kantona je na sjednici Kolegijuma 16. oktobra zauzela stav u kojem se kaže da, "s obzirom na postupke koji se vode pred Tužilaštvom BiH, te dostavljena i izražena mišljenja pojedinih organa i institucija pri Vladi Tuzlanskog kantona, a u vezi sa postupkom kupoprodaje dionica "Dite", Vlada ne može davati bilo kakva izjašnjavanja koja se odnose na ovaj postupak. 

Vlada Tuzlanskog kantona, bez obzira na zaustavljene napore po odobrenom modalitetu, i dalje ostaje posvećena rješavanju, u okviru zakonom dopuštenih mogućnosti, radno-pravnog statusa radnika "Dite" i pokretanju proizvodnje. 

Iz Vlade Tuzlanskog kantona podsjećaju da je "Dita" privredno društvo u kojem su u junu 2002. godine 59 odsto ukupnog kapitala kupili radnici "Dite". U oktobru 2005. godine Kantonalna agencija za privatizaciju potvrdila je da su kupci fabrike - radnici ispunili svoje ugovorne obaveze, čime su sve ingerencije vlasnika preduzeća prestale biti državne i postale privatne, dok je privatizacije "Dite" proglašena uspješnom.

Svoje dionice radnici su putem berze prodali preduzeću "Lora" iz Sarajeva, koje je steklo većinski paket od 84 odsto i preuzelo upravljanje "Ditom", te počelo bilježiti pozitivne rezultate, ali i stvarati enormno visoke obaveze. 
Sve je to kulminiralo 2010. godine, od kada radnici "Dite" ne rade i ne primaju plate, niti se za njih uplaćuju doprinosi. 

I pored svega, Vlada Tuzlanskog kantona navodi da je i dalje spremna da se uključi i sa Sindikatom "Dite" traži rješenja u okviru zakonski dopuštenih mogućnosti. 

izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog