Zanimljivosti

Kako je nastala fraza “lupa ko Maksim po diviziji“

Ranije mnogo više korištena fraza u našem jeziku “lupa ko Maksim po diviziji“ danas se rijeđe može čuti, ali bez obzira na to, njeno značenje se nije kroz decenije mijenjalo.

Kada neko puno priča a uglavnom besmisleno zvuči, ili kada neko priča o nečemu o čemu malo šta zna a želi ostaviti utisak sveznalice mnogi su znali reći  „ma pusti njega lupa ko Maksim po diviziji“.

Iako je Maksim bio stvarna ličnost, uzrečica se ne odnosi na njega, već na njegov izum. Naime Hajram Stiven Maksim je konsturktor tipa mitraljeza koji je po njemu nazvan Maksim a projektovao ga je 1884. godine. Bio je vrlo težak i glomazan u poređenju sa dotašnjim modelima.

Pomenuta fraza se povezuje sa osobinama ovog mitraljeza koji je imao veliku slavu u Prvom svjetskom ratu kada je i korišćen. Mitraljez Maksim je ispaljivao nekoliko stotina metaka u minuti i bio je veoma bučan što ga povezuje sa  „lupanjem“.

Iako su ga mnoge vojske koristile zbog svoje ubojitosti, u našem narodu je ostalo da kad neko „lupa ko Maksim po diviziji“ znači da puno toga ispaljuje uz veliku galamu, a da u stvari ne kaže ništa smisleno.

autor: Frontal
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog