Zdravlje

U RS-u u ovoj godini prijavljeno 322 oboljelih od morbila

BANJA LUKA - Institutu za javno zdravstvo u Republici Srpskoj je u toku ove godine prijavljeno 322 oboljelih od morbila.

Epidemije morbila prijavljene su na regiji Istočno Sarajevo sa 19 oboljelih, na području grada Doboja sa 23 oboljelih, Bijeljini sa 160 i na području opštine Bileća sa 104 oboljelih. 

Na području Modriče prijavljena je i odjavljena epidemija morbila sa ukupno 16 oboljelih (u periodu juni-septembar 2014. godine).

Među oboljelima, najveći broj su djeca školskog uzrasta i studenti, nevakcinisani ili nepotpuno vakcinisani.

Dom zdravlja Bratunac takođe je prijavio Institutu za javno zdravstvo 39 oboljelih od virusne infekcije koja se manifestuje osipom po koži i sluznicama. 

Iako navedena bolest ne podliježe zakonskoj obavezi prijave zarazne bolesti, dom zdravlja je prijavio epidemiju i proveo neophodne protivepidemijske mjere. 

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske navode da svakodnevno prate pojavu i kretanje zaraznih bolesti na području entiteta i vrše i dijagnostiku pojedinih osipnih bolesti (morbili, rubeola) u Službi za mikrobiologiju, koja je i referentna laboratorija za morbile i rubeolu u RS. 

Morbili ili male boginje su virusno, veoma zarazno oboljenje iz grupe osipnih groznica, koje uglavnom pogađa djecu.

izvor: Agencije

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog