Radnička prava i pravo na rad

Otpuštanje radnika: Umjesto u Biru, radnici idu na biro

Na poziv pravne službe preduzeća Bira d.d. Bihać juče su radnici došli u svoj kolektiv, gdje su ih čekali otkazi.

- Mi nismo potpisali ugovore koje su nam ponudili, a koji se odnose na to da idemo raditi u druge gradove, odnosno poslovnice Robota. Sve smo se nadali nečemu, ali umjesto nade nas 80 je dobilo otkaze, kazao nam je Omer Balić, sindikalista preduzeća.

Preregistracija

Podsjećamo, radnici su dobili ponudu da idu raditi u Čitluk i slična mjesta gdje Robot ima poslovnice, dok će firma Bira imati preregistraciju djelatnosti. Umjesto da opstane proizvodni pogon rashladnih aparata, posljednji u BiH, on prelazi u trgovinsku djelatnost.

Na radnom mjestu ostaće samo desetak ljudi, administracija i portiri.

Ostalih 173 radnika od danas je, praktično, na ulici. U ponedjeljak ih je 80 dobilo otkaz, danas (utorak) i ostali dolaze po otkaze.

- Mi smo nastojali, ali nismo uspjeli da stupimo u kontakt sa većinskim vlasnikom gospodinom Selverom Oručem, sve se nadajući da će se predomisliti kada je u pitanju preregistracija djelatnosti. Međutim, on se očigledno nije predomislio, kazao nam je Balić.

I ponovo, u utorak u 10 sati doći će pred kapije svog dojučerašnjeg preduzeća, gdje jedino što još mogu dobiti su otkazi preostalim kolagama i kolegicama.

Zona očaja

Na brojne vapaje radnika i sindikata, niko se nije uključio u ovaj problem, jer volja vlasnika i dioničara nad privatnim preduzećem je nešto u šta se niko nema pravo miješati.

Radnici, koji su posljednji gubili nadu, ulaze u zonu očaja. I dalje nikako ne mogu da vjeruju da nekad perspektivna fabrika rashladnih uređaja, domaći brend iz Gorenje grupacije, ostaje van posla. Umjesto u Biru, radnici sad moraju da idu na biro za zapošljavanje.

izvor: Oslobođenje

Komentari
Twitter
Anketa

Koliko puta sedmično imate ručak sa mesom?

Rezultati ankete
Blog