Radnička prava i pravo na rad

Rudnik boksita Srebrenica: Radnicima isplaćena još jedna zaostala plata

Radnicima Rudnika boksita u Srebrenici isplaćena je još jedna plata u skladu sa sporazumom poslovodstva i Štrajkačkog odbora ovog preduzeća na osnovu koga je zamrznut štrajk radnika.Sporazumom, potpisanim 13. novembra, definisano je da će jedna zaostala plata biti isplaćena do 21. novembra, a još dvije do kraja godine.

Vršilac dužnosti direktora Rudnika boksita Mladen Radić izjavio je Srni da je dva dana prije utvrđenog roka isplaćena bruto plata i da će isplatom još dvije u narednom mjesecu biti riješeno pitanje zaostalih plata, te da će biti nastavljene isplate zarada radnicima redovnom mjesečnom dinamikom.

Radić je pojasnio da će za nekoliko dana radnici moći da koriste prava po osnovu zdravstvenog osiguranja koje već nekoliko godina nisu imali i da će nakon deset godina radnicima biti ovjerene zdravstvene knjižice.

Poslovodstvo srebreničkog Rudnika boksita ističe da ima dobru saradnju sa zvorničkom fabrikom "Alumina" kojoj isporučuju kompletnu proizvodnju rude i da su, zahvaljujući toj saradnji i razumijevanju menadžmenta te fabrike, uspjeli da obezbijede finansijska sredstva za izmirenje plata radnicima i drugih dugovanja te dalje funkcionisanje preduzeća.

Rudnik redovno isporučuje rudu "Alumini" sa kojom ima ugovor do kraja 2015. godine, što garantuje nesmetan rad i isplatu plata zaposlenima u tom periodu.

Planirano je da u idućoj godini ovaj rudnik isporuči 150.000 tona rude zvorničkom kupcu.

Sporazum potpisan u Rudniku boksita između zainteresovanih strana garantuje i održavanje zajedničkog sastanka njegovih potpisnika do 29. novembra, na kome će biti analizirana realizacija definisanih obaveza.

U ovom preduzeću zaposlena su 43 radnika koji su stupili u štrajk 31. oktobra zbog pet neisplaćenih plata i doprinosa, a nakon potpisivanja sporazuma kojim je definisano ispunjavanje njihovih zahtjeva 13. novembra štrajk je "zamrznut".

Do sada se ispunjavaju obaveze precizirane u tom sporazumu i u skladu sa tim isplaćene su dvije zaostale plate zaposlenima.

Izvor: Srna

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog