Redakcijski komentar

SNSD i SDS i dalje u čvrstoj koaliciji protiv Frontala

Moramo priznati da nam postaju sve simpatičniji kao jaje jajetu slični napadi i provokacije koje nam redovno upućuju članovi i funkcioneri dvije najveće stranke u Republici Srpskoj.

Tako, članstvo SDS-a i SNSD-a svoju stranačku dužnost, lojalnost i pravovjernost, između ostalog, dokazuju svojim šefovima radovnim verbalnim napadima na Frontal putem društvenih mreža. I jedni i drugi nas optužuju da radimo za one druge, da smo strani plaćenici/da nas plaća Dodik, da smo ovakvi i onakvi. Sve to isto misle i mnogi visoki stranački funkcioneri u obje stranke, samo o tome govore u svojim intimnim prijateljsko-stranačkim krugovima.

S druge strane, u vrhovima SNSD-a i SDS-a imaju taj problem kad je Frontal u pitanju baš zbog činjenice da nas svakodnevno kritikuje i ona druga strana. Zato im je poprilično teško da argumentovano objasne kako smo to Dodikovi, Bosićevi ili od nekoga trećeg. Budući da argumenata nemaju, onda im ne preostaje ništa drugo nego da kontinuirano i dosljedno ignorišu Frontal, izbjegavaju da nam daju intervjue i da odgovaraju naša pitanja, odnosno trude se da izbjegavaju bilo kakav kontakt sa nama, iako i oni i mi znamo da nas redovno čitaju i da su svjesni nesporne činjenice da je Frontal jedan od najkvalitetnijih društveno-analitičkih portala u cijeloj zemlji.

Napadi na nas iz SDS-a i SNSD-a ne samo da su ilustrativan primjer nepostojanja bilo kakve svijesti u najvećim partijama u Srpskoj da one, upravo zbog te činjenice svoje masovnosti, imaju i ponajveću ulogu kad je poštovanje slobode medija u pitanju, ne samo da pokazuju izostanak bilo kakve objektivno snažne kritičke mase unutar tih stranaka koja bi pokušala da programski i konceptualno osvježi te učmale i zatvorene sisteme, nego surovo realno svjedoče i da niko u ovom društvu ne misli o značaju vladavine prava, slobode riječi i uopšte promišljanja. Jer, Frontal se apsolutno nikad nije bavio ličnim uvredama i diskreditacijama, odnosno mi se nikad nismo bavili novinarstvom i javnim angažmanom na način da se služimo pijačnim rječnikom, da omalovažavamo druge, ne daj Bože da napadamo članove porodica javnih ličnosti. Naprotiv-Frontal je uvijek strogo vodio računa o kulturi komunikacije i dijaloga, mi smo izražavali svoje redovno čvrste kritičke stavove a propos pozicije i opozicije na bazi činjenica, a ne ličnih simpatija, antipatija ili prijateljstava.

Možda baš zbog toga i smetamo toliko SDS-u i SNSD-u. Ne pada nam na pamet da podilazimo njihovim nesposobnim i bezidejnim stranačkim vrhuškama, nikad nećemo pristati na idejno, moralno i materijalno razaranje našeg društva a čemu je najveći broj funkcionera te dvije stranke oduvijek bio potpuno posvećen a zbog svojih privatnih i lukrativnih motiva, kao što se nikad nećemo niti spustiti na njihov nivo, te ćemo i dalje samo argumentima da razobličujemo sve njihove propuste i greške.

I zato neka u obje stranke budu dobro svjesni sljedećega: nama je itekako jasno da zbog nespremnosti svojih stranačkih vrhuški niti jedna od njih neće biti sposobna da u narednom periodu na pravilan način vodi vladu, odnosno da unutar sebe nisu izgradile i na prava mjesta dovele kvalitetne, stručne i moralne ljude koji znaju da odgovore na ključne probleme našeg društva danas. Zato ćemo i dalje da ih spajamo u savez protiv nas. Jer, samo to će biti jasan znak i dokaz da je Frontal i dalje na strani građana Republike Srpske koji žive pošteno i koji žele da red, poredak, znanje, rad i poštenje postanu ponovo ključne vrijednosti u ovoj zemlji.

Ti ljudi su motiv našeg djelovanja i razlog našeg postojanja. Za razliku od partijskih oligarhija koje građane samo vide kao glasačke mašine koje bi trebalo da služe njihovim ličnim komoditetima. I zato je razlika između Frontala i tih partijskih oligarhija neizbrisiva.

Redakcija Frontala

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog