Zdravlje

Zašto je za vaše zdravlje bolje ljubljenje od rukovanja?

U jednom poljupcu, koji traje desetak sekundi, razmijeni se 80 miliona bakterija zbog čega neki poljubac mogu smatrati nehigijenskim. Istina je da ćete se prije razboljeti nakon mnogo manje intimnog kontakta kao što je rukovanje, tvrde eksperti.

Šeril Kiršenbaum, autorka knjige "Nauka ljubljenja" i direktorka "Energy Poll-a" pri Univerzitetu u Teksasu, objašnjava zašto je ljubljenje tako senzualno.

"Saznanje da dijelimo 80 miliona bakterija tokom deset sekundi strastvenog poljupca možda djeluje kao nezdravo posebno na početku sezone gripa i prehlada. Međutim, istina je da uz sve te bacile, postoji mnogo dobrih strana za oba partnera", kaže ona.

Pored razmjene bakterija i romantike naše prvo ljubavno iskustvo obično podrazumijeva i pritisak usnama i stimulaciju koja podsjeća na dojenje ili hranjenje na flašicu.

A naše usne su najizloženija erogena zona tijela. Za razliku od životinja, ljudske usne su izvrnute, tako da imaju "torbicu" spolja.

U sebi imaju osjetljive nervne završetke zbog čega i običan dodir šalje gomilu informacija u naš mozak što čini da se osjećamo dobro.

Ljubljenje aktivira veliku stazu u mozgu koja je povezana sa čulnim informacijama.

Poljupci čine magiju u našem mozgu tako što prave vihor od neurotransmitera i hormona u našem tijelu koji utiču na to kako mislimo i osjećamo se, piše Dejli mejl.

Izvor: b92.net

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog