Radnička prava i pravo na rad

Radnici „Panaflex-a“ insistiraju na stečaju

BIJELJINA, Otpušteni radnici Fabrike savitljivih cijevi i vratila „Panaflex“ na današnjem ročištu u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini izjasnili su se da ostaju pri stavu da je neophodno pokrenuti stečajni postupak u ovom preduzeću.

Za pokretanje stečajnog postupka izjasnilo se 47 radnika i oni su za svog zastupnika opunomoćili advokata iz Brčkog Miodraga Zeljića.

Od januara 2013. godine svi radnici su upućeni na čekanje i proglašeni su za tehnološki višak, nije im povezan radni staž, niti im je isplaćeno devet plata i druge prinadležnosti, tako da na ime neisplaćenih plata, regresa i otpremnina radnici od poslodavca i većinskog vlasnika u „Panaflexu“, Vojina Mitrovića koji je u međuvremenu izabran za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini RS, potražuju ukupno oko 600.000 KM.

Trenutno se dio poslova u „Panaflexu“ obavlja posredstvom druge firme vlasnika Vojina Mitrovića „Oktan promet“ doo i manji broj radnika povremeno se poziva na posao.

Prisutni radnici pominjali su i novofirmirano preduzeće „Panaflex MV“, ali je sudija Alida Nađ Mađarac, uvidom u registarska akta utvrdila da „Panaflex“ nije osnivač novog preduzeća, te da se prema zadnjem upisu i usklađivanju akata ono nigdje ne pominje.

Na današnjem ročištu sudija Alida Nađ Mađarac trebalo je da sasluša zakonskog zastupnika „Panaflexa“, vršioca dužnosti direktora Milorada Tokića, ali on za ovo ročište nije pripremio tražene potvrde o blokadi žiro – računa ovog preduzeća kod „Rajfajzen“ i „Prokredit banke“. Saslušanje stečajnog dužnika zbog toga je odgođeno za 18. decembar ove godine. Prisutni radnici su negodovali, žaleći se da se već mjesecima ne mogu prijaviti na biro i ovjeriti zdravstvene knjižice, jer Okružni sud još nije otvorio ni prethodni postupak za razmatranje uslova o pokretanju stečaja u ovom preduzeću.

izvor: Capital.ba

Komentari
Twitter
Anketa

Koliko puta sedmično imate ručak sa mesom?

Rezultati ankete
Blog