Radnička prava i pravo na rad

Radnici propalih firmi sa područja TK se okupili pred zgradom Suda i Tužilaštva

Radnici propalih firmi sa područja TK, kao i svake srijede, ponovo su se okupili pred Sudom i Tužilaštvom TK, da po ko zna koji put ukažu na kriminalnu privatizaciju firmi, kao i na neprocesuiranje onih koji su za to odgovorni.

- Ovo je krajnje vrijeme da tužilaštvo počne raditi svoj posao. Već je četvrta godina kako smo predali dokumente po pitanju "Dite", ništa još nisu uradili. Prije dva mjeseca je opet dolazila finansijska policija i iz firme odnijela more dokumentacije, a još ništa ne rješavaju - istaknuo je Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata radnika "Dite".

Naglasio je da im je Vlada Tk-a, kao i svima ostalim radnicima propalih firmi, obećala socijalnu pomoć, ali da je to, kako kaze, iz budžeta demobilisanih boraca, a ne od njih.

- Radnici su u četvrtak izvršili pritisak na vlast blokiranjem saobraćajnica u Tuzli. Obećali su nam socijalnu pomoć za sve radnike. Ali, taj novac je iz budžeta demobilisanih boraca, to su nepovratna sredstva koja su bila predviđena za ovu godinu borcima. Pošto je medju nama radnicima 70% boraca, Vlada se izvadila preko boračkog - podvukao je Mehmedović.

Radnici su poručili da neće odustati od protesta sve dok pravosudne institucije ne počnu raditi svoj posao, kao niti od svojih osnovnih radničkih prava.

izvor: Avaz

Komentari
Twitter
Anketa

Да ли ћете искористити туристички ваучер?

Rezultati ankete
Blog