EU integracije BiH

Davidi: BiH ima punu podršku EU u borbi protiv korupcije

"Sprečavanje korupcije i borba protiv korupcije je suština EU. Stabilnost institucija, garantovanje demokratije, vladavina prava, poštivanje ljudskih prava i dobro funkcionisanje tržišne ekonomije su među "kriterijima iz Kopenhagena" za pristupanje”, rekao je Renco Davidi, otpravnik poslova Delegacije EU u BiH povodom 9. decembra, Dana borbe protiv korupcije.

Današnji dan se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

Organizacija Transparency International korupciju definiše kao zloupotrebu povjerene moći radi lične zarade.

Ona je rak-rana svakog društva, poruka je koja se često može čuti.

Povodom 9. decembra Davidi je izrazio podršku Evropske unije prema Bosni i Hercegovini u njenim nastojanjima da se izbori sa ovim problemom koji je na ovom području veoma izražen.

"Naša značajna finansijska i tehnička podrška pomaže Bosni i Hercegovini da postavi odgovarajući institucionalni okvir, usvoji ili izmijeni određene zakone i osigura adekvatnu raspodjelu sredstava. Borba protiv korupcije ostaje ključni prioritet za EU. U tom kontekstu, preporuke usvojene na plenarnoj sjednici Strukturiranog dijaloga o pravosuđu i drugim pitanjima vladavine prava, iz maja 2014. godine, su jasne i jednostavne. Poseban naglasak je stavljen na strateški okvir za borbu protiv korupcije", rekao je Davidi. 

Dodao je da je borba protiv korupcije u zemljama potencijalnim kandidatima postala prioritet za EU i predstavlja vrlo važan aspekat u procesu pristupanja.

Prema novom indeksu percepcije korupcije TI, BiH je na 80. mjestu od 175 zemalja svijeta. BiH je ujedno i jedna od najkorumpiranijih zemalja u Evropi.

"To pokazuje da se pozicija Bosne i Hercegovine pogoršala jer je pala sa 72. mjesta u 2013. na 80. mjesto. Stoga je od najveće važnosti da novoizabrani zvaničnici u BiH sada prevedu političku volju u konkretne akcije", izjavio je Davidi.

Povezane vijesti: 

Srđan Blagovčanin: Imamo sistemsku borbu protiv suzbijanja korupcije

autor: Frontal

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog