Radnička prava i pravo na rad

Doprinose nema 85% zdravstvenih radnika u RS

Zdravstvenim radnicima u pojednim ustanovama u Republici Srpskoj kasne i do tri plate, a doprinosi se ne uplaćuju za oko 85% zaposlenih u ovoj oblasti, kazao je Miodrag Femić, potpredsjednik Unije sindikata zaposlenih u zdravstvu RS.

- Hiljade radnika rade na crno trenutno, jer se doprinosi, posebno posljednjih mjeseci, ne uplaćuju. Neke ustanove kasne nekoliko mjeseci, a ima onih koje već pet godina ne uplaćuju doprinose, zamislite taj podatak. Posebno je u posljednjih pet-šest mjeseci izražen taj trend porasta dugovanja za doprinose - naveo je Femić.

On je naveo da poseban problem radnicima predstavljaju loši uslovi u kojima moraju da rade i snalaze se na sve načine da pomognu pacijentima.

- Mi imamo nosila iz ratnog perioda koja se sada koriste i u kojima naši radnici moraju da nose pacijenta koji je u komi, na primjer. To je strašno - kazao je Femić.

On je naveo i da je dosta stara većina opreme pa, na primjer, hirurški stolovi i lampe imaju i po 30 godina, a još ih koriste.

- Pacijenti moraju znati da ih više bukvalno nema ko liječiti jer nema ljekara, a i ovi koji još rade nemaju nikakve uslove. Raspodjela novca ustanovama se ne radi ni po kakav planu - kazao je Femić.

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, kazala je da je zbog kompletno teške situacije u zdravstvu Savez za danas zakazao sastanak sa resornim ministrom Draganom Bogdanićem.

- Stvari u zdravstvu idu u lošem smjeru i već su izmakle kontroli. Radnici su u veoma teškom položaju. Svi smo upoznati sa situacijom u Istočnom Sarajevu, gdje radnici nisu primili i po tri plate, da ne spominjemo lošu opremu i uslove u kojima radnici rade - kazala je Mišić.

Ona je navela da će zbog svega toga na sastanku Sindikat tražiti izmjenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju RS.

izvor: Nezavisne

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog