Muzika i film

Projekcija filma "Sloboda porodu" u banjalučkom Domu omladine

U četvrtak, 25. decembra u Domu omladine u Banjaluci održaće se projekcija filma „Sloboda porodu“ (Freedom for birth) sa početkom u 18:00 časova.

U ovom šezdesetminutnom dokumentarcu vodeći svjetski stručnjaci zajedno s međunarodnim advokatima za ljudska prava pozivaju na kampanju koja zahtijeva radikalne promjene u ophođenju prema porodiljama. Hermine Hayes-Klein, američka advokatica i organizatorka nedavno održane konferencije o porodu („Human Rights in Childbirth“) ističe: „Način na koji se odvija porod u velikom broju zemalja je izuzetno problematičan. Milioni trudnica podvrgnuti su nepotrebnim farmaceutskim i hirurškim intervencijama za koje i doktori priznaju da se čine iz finansijskih razloga ili zbog ličnog komoditeta. Žene širom svijeta počinju shvatati da porod ne mora i ne smije biti takav. Omalovažavanje i zlostavljanje nisu neizbježna cijena sigurnosti.”

Organizator ove projekcije je udruženje DRIP.  DRIP ‒ Djeca, roditelji i porodilje ‒ predstavlja grupu zainteresovanih građanki i građana koja će se baviti reproduktivnim pravima i reproduktivnim zdravljem žena u Banjaluci. “Konstatovali smo da su reproduktivna prava žena u Banjaluci ugrožena, da građani o  njima nisu dovoljno informisani  te da je ta prava teško ostvariti. Zbog toga je naš cilj da podstaknemo javnu raspravu o ovoj temi i utičemo na unapređenje reproduktivnih prava i zdravlja žena.”

Drip je medicinski postupak koji se koristi za indukciju, to jest ubrzanje poroda koji spadaju u grupu rizičnih, ali se na Kliničkom centru u Banjaluci i šire rutinski koristi čak i kod trudnoća koje su sasvim uredne. Naziv naše grupe – DRIP – predstavlja simbol kontrole institucija nad porodiljama u Banjaluci kad je riječ o ostvarivanju njihovih reproduktivnih prava, a mi želimo da promijenimo takvo stanje.

Autor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog