EU integracije BiH

EUFOR i Oružane snage BiH započele obnovu mosta uništenog u Zvorniku

Inženjerski bataljon Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u saradnji sa Mobilnim trening timom EUFOR-a iz sastava kontigenta Mađarske danas su započeli radove na montiranju čelične konstrukcije mosta u naselju Jasenica u opštini Zvornik.

Obnovu zajednički finansira Evropska unija kroz Program za oporavak od poplava u iznosu od 40.000 KM i Opština Zvornik sa dodatnih 25.000 KM. Obnova ovog mosta, raspona od gotovo 16 metara, trebala bi biti završena za 10 dana.

Obnova mosta u Jasenicama dio je širih napora na ponovnoj uspostavi putne infrastrukture uništene u poplavama u maju 2014. godine na području opštine Zvornik, koja je pretrpjela štetu u iznosu od oko 1.6 miliona KM. 

„Izgradnjom ovog mosta biće omogućen prilaz domovima i poljoprivrednim gazdinstvima za 32 direktno ugrožene porodice, te olakšana svakodnevna putna komunikacija za više od 60 porodica u okolnim selima. Zahvalni smo na pruženoj kako finansijskoj pomoći EU kao i stručnoj inženjerskoj pomoći pripadnika Oružanih snaga BiH i EUFOR-a,“ ističe Milan Cvjetinović, načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Opštine Zvornik.

Oružane snage BiH su od avgusta 2014. godine intenzivirale angažman na sanaciji putnih komunikacija koje su oštećene poplavama i klizištima, te obnovi uništenih mostova, uključujući i privremena rješenja - postavljanje pontonskih mostova.

„Cilj ovakvog djelovanja je pomoći našim sugrađanima u otklanjanju posljedica prirodne nepogode koja je u znatnoj mjeri promijenila njihov način života i doprinijeti stvaranju normalnih uslova za njihov i život njihove djece“, naglašava Uma Sinanović, portparol Ministarstva odbrane BiH. 

Obnova mosta u naselju Jasenica prvi je od pet infrastrukturnih projekata koji će zajednički provesti pripadnici Oružanih snaga BiH i EUFOR-a u okviru EU Programa za oporavak od poplava. Ovi projekti dio su programske komponente „komunalna infrastruktura“, u okviru koje EU finansira obnovu i sanaciju 100 putnih i mostovnih komunikacija, te 10 objekata za vodosnabdijevanje. Ukupno 18 projekata je do danas završeno, dok je dodatnih 38 u toku.

„Izgradnja mosta u naselju Jasenica dobar je primjer istinske multi-institucionalne saradnje u procesu oporavka od poplava. Svi želimo da most bude sagrađen na najkvalitetniji mogući način i zato nam je drago što su partneri u ovom projektu vojni inženjeri Oružanih snaga BiH i EUFOR-a“, kaže Andy McGuffie, portparol Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU.

autor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog