Radnička prava i pravo na rad

Radnici GP "Bosna" zahtijevaju 13 plata i uvezivanje devet godina radnog staža

Sedamdesetak radnika građevinskog preduzeća "Bosna" okupilo se danas ispred RTV Doma u Sarajevu kako bi podsjetili javnost na činjenicu da uprava ove firme duguje radnicima preko 2,3 miliona KM radničkih potraživanja - 13 plata i devet godina neuvezanog radnog staža.

Kako je za Avaz rekao predsjednik Sindikata GP "Bosna" Željko Knežević, radnici nikada nisu dobili niti jednu marku od prodaje imovine preduzeća koje je privatizovano prije 12 godina javnim upisom akcija.

 - Mi podsjećamo još jednom javnost na katastrofalne posljedice privatizacije i pored uvjeravanja da će radnička potraživanja biti izmirena. Iako je imovina ovog preduzeća prodavana, radnici nikada nisu isplaćeni. Za to najodgovornijima smatramo predsjednika Upravnog odbora Milana Šešelja i Uglješu Kisića koji je deset godina kao direktor radio s nama šta je htio, a da bi mu poslije država dala da postane likvidatorni direktor nakon sto je 10. oktobra 2013. godine firma stavljena pod likvidaciju. To je sve planski sprovedeno, a mi radnici smo uvijek smatrali da neko pere novac preko GP "Bosna" - kazao je Knežević. 

Kako je Avazu rekao radnik ovog preduzeća Ramiz Kartić, radnici će Kisiću dati još jedan period da ispoštuje obećanje i garancije da će izmiriti obaveze. 

- Ukoliko ubrzo ne ispoštuje naše zahtjeve, a on može ovako 100 godina razvlačiti, mi ćemo se okupiti ispred zgrade firme u Zagrebačkoj ulici te ispred Kantonalnog suda - rekao je Kartić.  

U razgovoru sa okupljenim radnicima kazali su da se sve vrijeme pitaju gdje su nestale pare od prodaje zgrade preduzeća u ulici Mehmeda Spahe gdje je sada smještena Centralna banka BiH.  Radnici GP "Bosna" se nadaju da će istraga koja je pokrenuta nedavno u Sloveniji protiv vlasnika Fonda MI Group te BIG fonda odmotati klupko kriminala, mešetarenja, i pranja novca o čemu već mjesecima istragu vode slovenački pravosudni organi. 

Takođe, radnici upozoravaju da se sve vrijeme krčmi imovina preduzeća, rentaju kranovi i druga građevinska oprema. 

Okupljeni radnici sumnjaju da je trenutna Uprava na čelu sa likvidacionim direktorom Kisićem u sprezi sa domaćim pravosudnim organima, a svoje sumnje temelje činjenicom da Kisićeva kćerka radi u Kantonalnom sudu u Sarajevu. 

Kako rekli za Avaz, radnici su se okupili ispred RTV Doma kako bi skrenuli pažnju javnosti na težak položaj radnika koji su godinama bez primanja i zdravstvenog osiguranja, te oboljevaju mladi i nerijetko dižu ruku na sebe. 

Knežević je dodao da je nedavno umro 36-godišnji radnik ovog preduzeća te da mnogi nisu dočekali rješavanje svoje teške materijalne situacije jer su umrli u pedesetoj godini, a ima ih koji su umrli i mnogo mlađi. 

izvor: Avaz

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog