Muzika i film

Deset najboljih filmova u 2014. godini

Donosimo vam spisak deset najboljih filmova u 2014. godini prema izboru filmskog kritičara Ovena Glajbermana, a koji prenosi BBC.

10. Film "Whiplash", drama o džez bubnjaru, osvojio je Gran pri festivala američkog nezavisnog filma Sundance. Priča se odvija na elitnoj muzičkoj akademiji u Njujorku. Drama Damiena Chazela, prati mladog muzičara koji se bori da postane vrhunski bubnjar. U filmu glume Majls Teler, J.K. Simons i Melisa Benoist.

9. Režiser Alejandro González Iñárritu, mogao bi se naći u trci za Oskara s filmom Čovjek ptica (orig. Birdman, komedija, 119 min.). Film sa Majkl Keatononom u glavnoj ulozi već je favorit za Zlatne globuse i nagrade Udruženja filmskih umjetnika i nominovan je u kategorijama najbolji film, najbolji glumac (Keaton), najbolja režija.

8. Film "The Lego Movie" je tehnički nevjerovatan. Ova animirana komedija u potpunosti je napravljena od Lego kockica. Batman, Mala sirena, Superman, NBA zvijezde... svi junaci napravljeni su od Lego kockica, a režiseri Fil Lord i Kris Miler zadali su im težak zadatak, da spase planetu.

7. Film "Boyhood" Ričarda Linklatera, je već viđen kao jedan od favorita na dodjeli Oskara. Intimna drama o odrastanju dječaka, snimana u realnom vremenu tokom perioda od 12 godina, nalazi se na skoro svim relevantnim listama najboljih filmova godine.

6. "A Most Wanted Man", Najtraženiji čovjek, je film o mladom Čečenu i predanom muslimanu koji dolazi u Hamburg i izaziva sumnjičavost u njemačkoj špijunskoj zajednici zbog moguće povezanosti s islamskim militantima. Mnogi su film nazvali testamentarnim filmom za Filipa Simor Hofmana, a kritičari kažu da ga je teško i gledati drugačije. 

5. Čuvari galaksije - Guardians of the Galaxy je nastao prema Marvelovom stripu i okuplja brojne superjunake, otpadnike kojima nema ništa draže od avanture i izazova koje ona donosi. Piter Kvil postaje predmet nemilosrdnog lova nakon što ukrade misterioznu kuglu za kojom žudi Ronan, moćni zlikovac s ambicijama koje mogu dovestu u opasnost cijeli univerzum. Da bi pobjegao upornom Ronanu, Kvil nevoljno sklapa savez sa četiri potpuno različita lika.

4. Film "Selma" je istorijska drama Ave Duvernaj, koja prati Martina Lutera Kinga u maršu koji je promijenio istoriju SAD. Ovo je dirljiva priča o borbi za ljudska prava. Glavne uloge tumače Dejvid Ojelovo, Karmen Ejogo, Tim Rot, Đovani Ribisi i reper Common.

3. "Hotel Grand Budapest" se odvija se u slavnom evropskom hotelu u periodu između dva rata, a prepričava priču o avanturama njegovog legendarnog vratara Gustava H i dječaka po imenu Zero Moustafa, koji pomaže u hotelu i postaje Gustavov najpouzdaniji prijatelj i štićenik. Film je režirao Ves Anderson. 

2. "Foxcatcher" prati olimpijskog hrvača Marka Šulca (Tatum), a temelji se na stvarnim događajima. Šulc izlaz iz sjene svog puno poznatijeg brata, takođe hrvača, Dejva (Rufalo), kao i izlaz iz siromaštva vidi kada ga ekscentrični multimilijarder Džon du Pont (Karel) pozove da se doseli kod njega na imanje kako bi trenirao za Olimpijske igre u Seoulu 1988. Ovaj dramatični triler  donosi nam Stiva Karela u ulozi u kakvoj ga još nismo vidjeli.

1. "Get On Up" je biografski film o legendarnom pjevaču Džejms Braunu koji je poznat kao "Kum soul muzike". Scenario su napisali Jež Batervorth i Džon - Henri Batervort, kao reditelj je izabran Tejt Tejlor. Brauna igra Čedvik Bozman, mladi glumac u usponu, kojeg možda znate iz filma "42", gde je takođe tumačio istorijsku ličnost - Džekija Robinsona. 

autor: Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog